A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) negyedévente közölt adólistáin rendre ismerős nevekre bukkanhatnunk. A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyeket felsoroló - 2019. március 31-ei állapotot mutató - listán 2820 név olvasható. Közülük 2071 magánszemélyként, 726 egyéni vállalkozóként halmozott fel tartozást - és van továbbá 23 személy, akiket lakcím nélküliként tart nyilván az adóhatóság. (A magánszemélyek összes adótartozása jóval meghaladhatja a 28 milliárd forintot, annak többszöröse lehet; az idei első negyedéves listán a legnagyobb adós egy ferencvárosi lakóhelyű férfi volt, akinél a NAV 256 millió forint adóhiányt állapított meg, továbbá 527 millió forint bírságot is kiszabott. Nem ritka az egymilliárdot meghaladó adótartozás sem.)

A NAV felsorolásában olvasható többek között az Andrássy úti egykori Aranymúzeumot létrehozó - korábban A 100 leggazdagabb című kiadványban is szereplő - műgyűjtő, Zelnik István neve is. A múzeumnak otthon adó villát tavaly - a Napi.hu korábbi információi szerint - az irányárnál jóval alacsonyabb áron, 1,7 milliárd forintért adták el egy hongkongi üzletembernek. A múzeumot működtető, Zelnik tulajdonában lévő Magyar Indokína Társaság Kft. 2016 májusában került felszámolás alá, a felszámoló kezdetben 2,5 milliárd forint irányáron hirdette eladásra az ingatlant. A kft. tetemes, milliárdos nagyságrendű tartozást halmozott fel.

Listára került a "Frabato ősi mágus" néven tevékenykedő Fischl András is, aki a honlapja szerint jóslással, mágiával, rontáslevétellel és szerelmi oldás-kötéssel foglalkozik. Fischl magánszemélyként halmozott fel adótartozást a NAV szerint, de a Céginfo.hu adatiból kiderül, korábban több cégben is megfordult, jelenleg egy működő vállalkozásban ügyvezető, a New-Karma Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ben, amely 2017-ben 7,2 millió forint nettó árbevétel mellett 2,5 millió forint adózott eredményt ért el.

Feltűnik a listán a 2000-es évek elején tevékenykedő, több ezer kisbefektetőt megkárosító - egyebek mellett a piliscsabai Magdolna-völgyben házépítéseket is tervező - Pilis-Invest Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezetnek a volt igazgatósági elnöke, Tallér Károly neve is.

Huzamosabb ideje szerepel az adóslistán Dobrai Sándorné (bróker Marcsika), a felszámolás alatt lévő Kun-Mediátor Kft. ügyvezetője, aki a vád szerint több mint 12 milliárd forint kárt okozott a pénzüket rábízó ügyfeleinek. A listán olvasható a neve az Ámokfutók együttes egykori frontemberének, Kozsónak, azaz Kocsor Zsoltnak, a plasztikai sebész Seffer Istvánnak, az egykori labdarúgó játékvezető Saskőy Szabolcsnak, és Mustafa Sezen zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozónak, aki tavaly a Török-Magyar Kereskedelmi Kamara főtitkáraként tagja volt Orbán Viktor Törökországba látogató delegációjának is. Valkó Csaba és Prekuta Bálint neve is jó ideje fent van a listán, ők arról ismertek, hogy részt vettek a fővárosi Rác fürdő többmilliárdos felújításában.

Harsányi Zsolt neve is olvasható, akinek egy tucat cégben volt már tulajdonosrésze vagy volt vezető tisztségviselő (közülük néhány időközben felszámolással vagy kényszertörléssel megszűnt), és van közös vállalkozása a testvérével, a műsorvezető Harsányi Leventével (az utóbbi a bt. beltagja, míg Harsányi Zsolt a kültagja). Harsányi Zsolt 2002 januárjában Bátorfi Bélával alapította a Bátorfi és Társa Fogászati Kft.-t, e cégből azonban rövid idő múlva, 2003 decemberében kilépett. (Bátorfi a Magyar Triatlon Szövetség elnöke, Orbán Viktor fogorvosaként is ismert).

Felszámolták a tévés volt cégét

A Fővárosi Törvényszék 2019. április 12-én jogerőre emelkedett végzésével befejezte a Valkomédia Plusz Tanácsadó és Szolgáltató Kft. elleni felszámolási eljárást, a céget megszüntette - derül ki a Cégközlönyből. Az egyszerűsített felszámolás 2017 áprilisában indult el egy 2016 februárjában benyújtott felszámolási kérelemre. A kft. ügyvezető-tulajdonosa Héder Ildikó Katalin, akit a bíróság kötelezett arra, hogy fizesse meg a felszámolás költségeit. A Valkomédiában 2010 decembere és 2016 márciusa között tulajdonos volt Héder Ildikó férje, Héder Barna is - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Héder Barna 2017-ben a Duna tévé Maradj talpon! című vetélkedőjét vezette, 2016. február és 2017. november között az M4 Sport csatornaigazgatója volt. A Valkomédia főtevékenysége az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás; az utolsó nyilvánosan elérhető mérlege 2014-es, az évben 6,3 millió forint nettó árbevétel mellett 2,6 milliós veszteséggel zárt, a kötelezettségei 1,9 millió forintot tettek ki. A céggel szemben az adóhivatal 2015-ben végrehajtást kezdeményezett, amely a cégadatok szerint a felszámolás elindulása előtt két hónappal megszűnt. A Héder Barnához köthető cégek közül idén februárban NAV-végrehajtás indult a testedzési szolgáltatást nyújtó L.V. Campro Vagyonkezelő Kft. ellen. (A cég adószámát februártól májusig felfüggesztették.) Január óta felszámolás alatt van a 2015-ben 60 milliós forgalmat bonyolító ATSA Fitness és Egészségmegőrző Kft., amelyben Héder tulajdonostársával 2017 májusáig volt benne, majd a szerbiai lakóhelyű Sarkanj Marija érdekeltségébe került (akit a bíróság 2018-ban öt évre eltiltott a cégvezetéstől).