Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy budapesti cég ügyvezetője Görögországból nagy tételben szerezte be a termékeket, majd a Szegedi Nagybani Piacon úgy hozta forgalomba, mintha azokat magyar cégektől vásárolta volna - adta hírül a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága.

Ezzel a módszerrel kerülte el, hogy az értékesítés után áfát kelljen fizetnie. Így tudta alacsony áron, de számára mégis haszonnal eladni az árut. A fiktív számlákat jutalék ellenében egy olyan bűnszervezettől szerezte be, ahol a láncolatban szereplő cégeket folyamatosan cserélték.

A kereskedő és a fiktív számlákat kiállító cégek könyvelésének összehangolásában, valamint a fizetendő áfa minimalizálásában könyvelő segédkezett. A pénzügyi nyomozók őt is őrizetbe vették.

Az elkövetők a több mint egymilliárd forint értékű zöldség és gyümölcs után 251 millió forint áfát csaltak el. A költségvetést ért kár megtérülésére a nyomozók 80 millió forint értékben ingatlanokat zároltak, valamint lefoglalták az akció napján a piaci árusnál lévő több mint 16 millió forint készpénzt.

A dél-alföldi pénzügyi nyomozók négy személyt gyanúsítottként hallgattak ki, további négy személyt pedig üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vettek, és indítványozták letartóztatásukat Csongrád-Csanád Megyei Főügyészségnél.

Az akcióval a NAV a bűnszervezet működését megszakította, az elkövetők akár húsz év szabadságvesztésre is számíthatnak.