Az áprilisi húsboltellenőrzés során „Pick” termékként jelölt csomagolásban „Csemege szalámit” is találtak az eladópult felett felfüggesztve a hatóság ellenőrei.

Már a terméken feltüntetett adatok is gyanúra adtak okot, mivel a címkén és a celofánborításon eltérő engedélyszámok szerepeltek. Ráadásul az ügyfél az előírt szállítmányt kísérő dokumentációt sem tudta bemutatni.

Utóbbi hiányosság már önmagában is súlyosan jogsértő, hiszen így nem állapítható meg kétséget kizáróan az élelmiszer eredete. Emellett a termék a törvény szerint még hamisítottnak is minősül, a hatóság rendelkezésére álló adatok alapján ugyanis a gyártóként feltüntetett Pick Szeged Zrt. évek óta nem állít elő „Pick Csemege szalámi” megnevezésű terméket.

A hamisított termék jellemzői (melyek több ponton eltérnek az eredeti „Pick Csemege szalámi” utolsó megjelenésétől):

  • tömege: mintegy 1075 gramm
  • hossza: mintegy 450 milliméter
  • átmérője: 60mm
  • címkén feltüntetett minőségmegőrzési idő: 08.05.2022
  • a termék celofánján HU 390 engedélyezési szám, a termék címkéjén HU 7 engedélyezési szám szerepel
  • a fólia zárószalagja tricolor,
  • az akasztóhurok tricolor
  • a terméken lévő ezüstszínű klipsz adatokat nem tartalmaz.

A szakemberek elrendelték az érintett terméktétel azonnali hatállyal történő kivonását a forgalomból, forgalomba hozatalának tilalmát, továbbá hatósági zár alá vették a húsboltban található termékeket. Emellett kötelezték a boltot a fellelt tétellel megegyező élelmiszerek forgalomból való visszahívására is.

A hatóság az ügyben bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést is tesz. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van - olvasható a közleményben.

A hivatal közlése szerint az érintett vállalkozás az albertirsai székhelyű Duna-Baromfi Bt. A Céginfo.hu adatai alapján az 1991 óta működő vállalkozás, amely jelenleg 6 fővel működik,  2020-ban 208 millió forint árbevétel mellett 4,3 milliós adózás előtti eredményt ért el.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, ha a fent ismertetett jellemzők alapján a hamis termékből vásároltak, azt vigyék vissza a vásárlás helyére a Nébih egyidejű értesítése ([email protected]) mellett!

Az eredeti Pick termékek azonosításában segítenek a gyártó által is közzétett információk.