Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nébih a RASFF rendszeren keresztül értesült arról, hogy ochratoxin A-val szennyeződött a Deluxe Aszalt füge tallér egész mandulával nevű termék. Felelős vállalkozóként - a visszahívásról a Lidl Magyarország is tájékoztatta a hivatalt.

A hatóság arra kéri azokat, akik vásároltak a termékből, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza bármely Lidl üzletbe, ahol a vételárat - a vásárlást igazoló nyugta nélkül is - visszatérítik.

Az ochratoxin A-ról

A Nébih ismertetője szerint: az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az ochratoxin A  a legjelentősebb, egy erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag. A toxin különböző élelmiszerekben, pl. gabonában, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, fűszerekben előfordulhat.

Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlennek tekinthető, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. Megbetegedéstől azonban csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket. Egyszeri vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető.

Nébih

A termék adatai:

A termék neve: Deluxe Aszalt füge tallér egész mandulával, 200g (Fig Bread with almonds - A Mediterranean Taste Experience)

Tételszám: L-65409

Minőség-megőrzési idő: 20/03/2020