Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megengedettnél magasabb hidrogén-cianid tartalom miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal visszarendeli a Golden Lily szárított sárgabarackmag, 100 grammos kiszerelésű csomagjait. A hidrogén-cianid súlyosan mérgező anyag: a mérgezést okozhatja bőr érintkezés, lenyelés vagy belélegzés. A hatása, hogy blokkolja a sejtek oxigénfelvételét, és „belső fulladást” okoz. A hidrogén-cianid (például parázsló tűz esetén képződő gáz után) a tüdőn keresztül károsíthatja a szöveteket is, elhalást okozhat néhány perc alatt is.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!

  • Bejelentő: RASFF (Belgium)
  • RASFF referenciaszám: 2022.2921
  • Termék megnevezése: Golden Lily szárított sárgabarackmag, 100 g
  • Márka: Golden Lily
  • A termék eredete: Kína
  • Golden Lily szárított sárgabarackmag, 100 g
  • Probléma jellege: megengedettnél magasabb hidrogén-cianid tartalom
  • Minőségmegőrzési idők: 2022.08.01; 2022.12.01.; 2023.02.01.
  • Tételszámok: 101158 és 101163
  • Kiszerelés: 100 g
  • Intézkedés: Termékvisszahívás
A mérgező termék.
A mérgező termék.
Kép: Nébih

A Nébih azt is közölte, hogy az utóbbi időben egyre növekvő mennyiségben közvetlen fogyasztásra szánt nyers sárgabarackmag termékek jelentek meg a piacon (pl. egészségboltokban, interneten). Egyes weboldalak ezeket a termékeket úgy hirdetik, hogy megelőzik vagy gyógyítják a rákot.

A sárgabarackmag fogyasztás rákellenes hatását tudományos tények nem támasztják alá, azonban fogyasztása súlyos mérgezés kockázatát veti fel, ahogy arról fentebb írtunk.

A sárgabarack, keserű mandula, illetve más csonthéjas gyümölcsök magjában amigdalin nevű cianogén glikozid található. Az amigdalin a mag elfogyasztása után az emberi szervezetben cianiddá alakul át.

A cianid mérgezés hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, levertséget, idegességet, izom-, és ízületi fájdalmat, vérnyomásesést okozhat, szélsőséges esetben pedig halálhoz is vezethet. A különböző sárgabarackmagok amigdalin tartalma nagyon eltérő lehet. Általában a keserűnek nevezett sárgabarackmagok nagyobb mennyiségben tartalmaznak amigdalint, mint az édesnek nevezett magok – írja a hatóság.

„Figyelembe véve a sárgabarack magban jellemzően előforduló amigdalin mennyiségeket, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2016-ban kiadott véleménye szerint a felnőttek több mint három kicsi, vagy kevesebb, mint fél nagy nyers sárgabarack mag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos szintet. A kisgyermekek esetében már egy kisebb mag elfogyasztása is kockázatos lehet” – tették hozzá a honlapon megjelent tájékoztatóban.