A jövőbeni utazások átmenetileg akadozhatnak, kérjük, lépjen kapcsolatba az utazási irodájával - közölte a Neckermann Magyarország. A foglalás az utazási iroda honlapján átmenetileg nem működik. Néhány szálláshely pedig az elutazás napján kérheti a számlájuk kiegyenlítését és nem az utazás végén. Azt is közölték, hogy valamennyi külföldön tartózkodó utasuk az eredeti tervek szerint tud hazatérni.

"A Neckermann Magyarország vezetése azon dolgozik, hogy a külföldi anyacég okozta gazdasági nehézségekből adódó helyzetet megoldja. A cég 3,4 milliárd forintos vagyoni biztosítéka garantálja, hogy utasainkat ne érjen anyagi kár" - hangsúlyozta a cég. A Neckermann összes magyarországi utazási üzlete nyitva tart. Ha a céggel valami baj történne, akkor az egész hazai utazási piac felborulna, hiszen a 20 százalékos vagyoni biztosítékot igazoló utazásszervezők listáját toronymagasan a Neckermann vezeti 3,4 milliárd forinttal. A második IBUSZ és Sun & Fun Holidays is növelte kaucióját, 1,5-1,5 milliárd forintra.

A gondok hátterében az áll, hogy csődbe ment hétfőn és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook, amely a Neckermann tulajdonosa is. A magyar cég az osztrák Thomas Cook Austria AG leányvállalata, amely leállította az utazások értékesítését, és nem tudja garantálni a lefoglalt utazások teljesítését sem.

Több százezer német utazót is érint a Thomas Cook brit utazásszervező vállalatcsoport csődje. Az egyik németországi érdekeltség, a Condor légitársaság hétfőn kormányzati segítséget kért a működés fenntartásához. Az üdülőjáratokat üzemeltető légitársaság közölte, hogy menetrend szerint közlekednek járataik. Az üdülőhelyekről hazafelé, Németországba közlekedő járatokra 240 ezer utasnak van foglalása. Az eddigi anyavállalat ugyan csődöt jelentett, de az évek óta nyereséges, és évente nagyjából nyolcmillió utast szállító Condor folytatni kívánja tevékenységét, és a likviditási nehézségek elkerülésére áthidaló hitelt kér a szövetségi kormánytól.