Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az első félévben 20-30 százalékkal esett vissza a magyar számítógép-piac, s ez az arány várhatóan az egész évre jellemző lesz – mondta Poros Gábor, a Fujitsu Technology Solutions Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető az MTI érdeklődésére elmondta: bár nagyon nehéz bármilyen előrejelzést adni, úgy véli, csak jövőre várható fellendülés a piacon, bár sokan már a második félév végére növekedést várnak, mert úgy gondolják, a pénzügyi világ ekkorra már kilábal a válságból.

Ezzel szemben Poros Gábor azt valószínűsíti, hogy a reálszférában még nem lesz számottevő növekedés idén, ami meghatározza a hardverpiac teljesítményét is. Az év elején még indítani kívánt projektek több mint a felét megszüntették vagy a megvalósításukat későbbi időpontra tolták ki a cégek. A vásárlás ugyanakkor nem állt le, a vállalatok meglevő eszközök hatékonyabb kihasználását szolgáló megoldásokat keresik.

Előtérbe került az energiatakarékosság is, azaz minden olyan megoldás, ami költségeket csökkent - tette hozzá. A második negyedévben már a notebookok és a netbookok eladása terén is jobban érezte a Fujitsu a visszaesést, ami az év hátralévő részében elérheti a 30 százalékot is: a magyar piacon az előrejelzések szerint idén 280-300 ezer hordozható gépet adnak el, szemben a tavalyi mintegy 400 ezerrel. A magyar leányvállalat az első félévben a Fujitsu globális átlaga fölött teljesített, s reményei szerint ez így lesz a második félévben is. Ugyanakkor a piac nagyon nehezen mérhető fel, mert a vállalatok csupán egy-két hónapra terveznek – fűzte hozzá az ügyvezető.