Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre többen tartják fontosnak, hogy előre gondolkozzanak, és minél előbb elkezdjenek takarékoskodni nyugdíjas éveikre. A statisztikák alapján ugyanis minden esélyünk megvan arra, hogy egyre tovább éljünk, egyre hosszabb ideig legyünk nyugdíjasok, így fontos, hogy biztonságos jövőt teremtsünk magunknak és a családunknak. Minél előbb kezdünk takarékoskodni, annál nagyobb összegből tudunk gazdálkodni később - áll az Erste Bank közleményében.

Az Erste Group megbízásából készített nemzetközi felmérésből kiderül, hogy a magyarok mintegy 87 százaléka tartja fontosnak a takarékoskodást, és aki képes megtakarítani, az havonta átlagosan 15 ezer forintot tesz félre. A lakosság négyötöde elsősorban a vészhelyzetekre spórol, a kisebb-nagyobb felújítások, vásárlások a második, míg a nyugdíjas évekre vagy egészségügyi ellátásra való takarékoskodás a harmadik helyen áll a spórolási célok ranglistáján.

Nem árt tudni azonban, hogy a jelenlegi becslések alapján az, aki 20 vagy annál több év múlva megy nyugdíjba, mostani fizetésének csak maximum a felére számíthat állami nyugdíjként. Az Erste kutatásából ezzel szemben az derült ki, hogy a megkérdezettek szerint még a jelenlegi jövedelemnél is magasabb összeg lenne a "megfelelő mértékű" nyugdíj - hívja fel a figyelmet az Erste.

"Az Erste segít eligazodni a nyugdíjtervezés bonyolultnak tűnő kérdéseiben: az ügyfeleknek elég mindössze tíz percet szánni arra, hogy megtalálják az igényeikhez és lehetőségeikhez legjobban illeszkedő nyugdíj-előtakarékossági terméket" - mondta el Harmati László, az Erste Bank lakossági üzletágáért felelős vezérigazgató-helyettese. "Az Ersténél az összes előtakarékossági eszköz elérhető, melyekkel az állami adókedvezmények is teljes körűen kihasználhatók. Tanácsadóink, valamint nyugdíjtervező internetes oldalunk segítségével a nyugdíjas korra vonatkozó elvárások, az adókedvezmények és a megtakarítások jól összehangolhatóak. Érdemes mindenkinek akár kisebb összegekkel, időben elkezdeni a takarékoskodást, hiszen az évek alatt felhalmozott hozam és az állami támogatás együtt jelentősen megnövelheti megtakarításaink összegét."

Az Erste Bank Nyugdíjprogramja az összes államilag támogatott nyugdíjterméket egy helyen kínálja, így könnyű a választás. Az állami adókedvezmény mértéke 20 százalék, akár évi 280 ezer forint is lehet. Az Erste Nyugdíjprogram három előtakarékossági formát biztosít. A "Kényelmes" megoldás azoknak ideális, akik nem szeretnének folyamatosan a megtakarítások elhelyezésével foglalkozni, hanem inkább szakemberekre bíznák a kezelését. A "Tudatos" csomag ellenben azoknak kedvez, akik aktívan szeretnének részt venni abban, hogy milyen befektetésekben legyen megtakarításuk. A "Családbarát" megoldást pedig kiemelt hangsúlyt fektet a család anyagi helyzetének biztonságára - áll az Erste közleményében.