A társaság közleménye szerint a szolártechnológia iránti fokozódó igény Magyarországon is tapasztalható, a legnagyobb piacokon pedig akár készlethiány is kialakulhat. Warvasovszky Donát, a vállalatcsoport szolár üzletágának vezetője szerint a kínai napelemek Európába irányuló exportjának korlátozása nyomán javult az itteni gyártók versenyképessége, továbbá az ár mellett ismét előtérbe került a magas minőség.

A székesfehérvári üzemben évente 20-25 ezer napelem-panelt gyártanak, amelyek döntő többsége a hazai piacon talál gazdára, de a társaság egyre több nyugat-európai projektcéggel is kapcsolatban áll. Magyarországon a háztartási méretű (50 kVA-nél nem nagyobb teljesítőképességű) kiserőművek elterjedése hajtja a keresletet.

A cég várakozásai szerint ez a tendencia a továbbiakban is fennmarad, tekintve, hogy a jelenlegi szabályozás kedvez a decentralizált energiatermelés e formájának. A napkollektorok népszerűsége ugyanakkor jelentősen csökkent, a forgalom a korábbinak mintegy tizedére esett vissza.

A Jüllich jelenleg kizárólag szilíciumkristályos paneleket gyárt, az értékesítés zömét ezen belül is a polikristályos napelemek teszik ki. Egy 2009-ben indult, mintegy 800 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében kifejlesztették az üvegbe integrálható napelem-cellát, amelynek gyártását egyedi igények szerint végzik. A hosszú távú tervek között szerepel a vékonyfilmes, nanotechnológiás termékek előállítása is.

Az 1984-ben alapított, magyar tulajdonú társaság a megújuló energiaforrások hasznosításának ütemes növekedésére alapozva indította be 2011-ben napelemgyártó üzemét Székesfehérváron, a Sóstói Ipari Parkban. A 13 ezer négyzetméteres üzemben mintegy 40 fő dolgozik, az aktuális kereslet függvényében változó munkarendben.

A Jüllich Glas Solar beszállítóként jelen van számos intézmény energetikai korszerűsítésénél: Székesfehérváron készültek például a Vígszínház épületére, vagy a Patrona Hungariae Gimnázium tetejére telepített napelemek is. A cég végezte egyebek mellett a felcsúti labdarúgó-stadion napkollektoros rendszerének kiépítését, vagy a Dunán idén áprilisban átadott, a folyami hajók szennyező anyagainak begyűjtésére és kezelésére szolgáló Zöld Sziget napelemes berendezést. A Jüllich Glas Solar árbevétele évente 1,2 milliárd forint körül alakul, adózott eredménye tavaly 120 millió forint volt.

QP | Quality Placement