Az új magyar légitársaság, a Sólyom ma megkapta a közlekedési hatóságtól az első gépre a lajstrom kijelölést - jelentette be Vágó József, a Sólyom Hungarian Airways Kft. vezérigazgatója egy sajtótájékoztatón, aki azt is elmondta, hogy az első repülő, a Boeing 737-500-as gép augusztus 18-ig megérkezik.

A légitársaság kezdetben hat géppel 22 célállomásra, köztük hat európai nagyvárosba közlekedtet majd járatokat, de a pontos desztinációkkal adós maradt a cégvezető, aki azt azonban elmondta, hogy budapesti központtal hálózatot akarnak működtetni. A vezérigazgató kiemelte, hogy lesznek hosszútávú járatok is, e nélkül nem életképes az általuk megtervezett üzleti modell. A menetrendet tehát csak később, az online értékesítési rendszer beindítása után hozzák nyilvánosságra, erre azonban már csak néhány hetet kell várni. A vezérigazgató amiatt nem aggódik, hogy ne tudnák megtölteni a járatokat, hisz jelentős igény mutatkozik arra a prémium szolgáltatásra, amit a Sólyom kínál majd. Nem tervezik, hogy bármelyik légügyi szövetséghez is csatlakoznak, ez nem célravezető.

A társaság működését az engedélyeztetési eljárások sem fogják késleltetni, az ugyanis rendben halad. Az engedélyeztetési folyamatot május 31-én kezdték - mondta lapunk érdeklődésre Vágó. A cégvezető szerint nem lesz szükség a hatóság számára rendelkezésére álló 90 napra az engedélyek megszerzéséhez. A cég megkérte a nemzetközi "jogosítványt", vagyis az ICAO és IATA-kódokat, legalábbis előzetes kérelmét benyújtotta - derült ki Vágó szavaiból. (De az nem derült ki, hogy bármilyen nemzetközi engedélyt, kódot kapott volna. A résidőkről (amik a leszálláshoz szükségesek) pedig tárgyalnak a repülőterekkel, de ezekről a kereskedelmi tárgyalásokról többet nem árult el a Napi Gazdaság kérdésére Vágó.

A cégnek van megfelelő forrása a járatok indításához, sikerült az Ománi Szultánság fővárosában bejegyzett idegenforgalmi vállalkozással és az Egyesült Arab Emirátusok-beli Dubai-ban bejegyzett befektetővel megállapodniuk. Nemzetközileg elfogadott, tőkeerős cégekről van szó, de azokat a titoktartásra való hivatkozással nem fedte fel, ahogyan a lízing céget sem, hasonló indokkal. A cégben a későbbiekben sem szereznek többségi tulajdonosok ezek a befektetők, a cég tehát a magyar tulajdonosok (a három magánszemély) tulajdonában marad, s az első három évben nem fizetnek osztalékot. Vágó azt is hangsúlyozta, hogy az állam pedig nem száll be a vállalkozásba, azt viszont tervezik, hogy a ma még kft-t, a működés beindítása után Zrt-vé alakítják, s az év végéig ezzel párhuzamosan hat vagy 12 millió eurós tőkeemelést hajtanak végre.