A körülményekhez képest jól sikerült a Budapesti Erőmű (BERT) Zrt. tavalyi éve, az erőmű rendelkezésre állása 99 százalék volt tavaly.

Az előzetes adatok szerint a 2009-es 1,3 milliárd forint után 2 milliárd forint között alakulhatott tavaly a társaság konszolidált eredménye - mondta Vinkovits András, a BERT üzleti vezérigazgató-helyettese.

Az üzemben 1530 napja nem történt baleset - tette hozzá.

A társaság több beruházást fejezett be 2010-ben, többek közt a kelenföldi erőműbe kétszer 5 megawatt teljesítményű gázturbinákat telepített a társaság, az újpesti és kispesti erőmű pedig a szekunder szabályozás megteremtésével részt vehetett a Mavir szabályozásra kiírt tenderén - tette hozzá Vinkovits.

Az idei érvről a vezérigazgató-helyettes elmondta: a tervezett eredményt 3 milliárd forinttal csökkentheti a kötelező átvételi (kát) támogatás 15 százalékos csökkentése és a szektorra kivetett válságadó.

Egy átlagos évben a BERT 1,2-1,5 milliárd forintos profitja így hasonló mértékű veszteséget mutathat hatékonyságnövelés és költségcsökkentés nélkül.

A BERT korábbi beruházásai kapcsán egy 127 millió eurós bankhitellel is rendelkezik, Nicolas Katcharov, elnök-vezérigazgató szerint enélkül a kát-változások is kevésbé érintenék a vállalatot.

A BERT idei kát-kvótája több mint 100 gigawattórával 716 gigawattórára csökkent.

Mindezek hatására a társaság leálltja a kelenföldi erőműben már előkészített beruházást, amely 5-6 százalékos távhőár-csökkenést hozott volna Vinkovits szerint.

A kát-támogatás csökkentése azt is jelenti, hogy a BERT által, bizonyos benchmark felett a Főtáv Zrt.-nek árengedmény formájában átadott (tavaly 1,9 milliárd forintot jelentő) kedvezmény megszűnik.

Katcharov szerint a támogatás további csökkentése a társaság túlélésének kérdését vetheti fel.

A vezérigazgató úgy fogalmazott: biztos benne, hogy a Fidesz-kormánynak konstruktív jövőképe van, a BERT a konstruktív tárgyalásokban érdekelt. A BERT idén komoly költségcsökkentő programokat tervez mind személyi, mind szervezeti területen, illetve a gázbeszerzéseknél. A társaság költségszintje tavaly mintegy 1 milliárd forinttal múlta alul a 2006-os szintet.