A BME Számoljon velünk! - Kutatásfejlesztés és innováció a Műegyetemen 2013 elnevezésű rendezvényen a rektor rámutatott: a 2008-as szinthez képest egyetemük reálértéken a fenntartói finanszírozás 60 százalékát kapja csak meg. Ilyen körülmények között képtelenek lesznek produkálni 2014-ben azt, amit szeretnének szolgálatként felkínálni az országnak - fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a BME a kormányzati elvárásokat "nagy átalakítással" teljesítette, így fogadóképes, minőségelvű, hatékony, a korábbi hibákat elkerülni képes szervezeti keretek között tevékenykednek, ezért a működéshez és fejlesztéshez szükséges összes forrásnak rendelkezésre kell állnia.

Az élmezőnyben

Péceli Gábor hangsúlyozta: a Műegyetem jól teljesít, a felvételi átlagpontszámai tekintetében országos szinten második helyen állnak 418,1 ponttal a Színház- és Filmművészeti Egyetem 419 pontja mögött. Tavaly a felvételin elért pontszámok 70 százaléka feletti tartományából vettek fel hallgatókat - jegyezte meg. Mint mondta, intézményi kihasználtságuk 94 százalékos a műszaki képzésben, ez a mutató az informatikai szakokon 92, a gazdaságiakon pedig 85 százalékon áll. Az ország teljes munkaidős oktatói és a minősített oktatói gárdájának 7 százaléka, főállású akadémikusainak pedig 20 százaléka dolgozik az intézményben - állapította meg. Szólt arról, hogy a bejegyzett magyar tudományos művek tárában a legmagasabb átlagot a BME produkálta, egyebek mellett a biotechnológia terén is érdemes a BME-vel számolni, mert az ehhez kapcsolódó tudományágak itt együtt megtalálhatók.

Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára elmondta: a BME úgynevezett elöntési modelljét tudták alkalmazni a Sajó kiáradásakor és a kolontári vörösiszap-katasztrófa során is, a katasztrófavédelem pedig a kockázatelemzésen keresztül kapott segítséget az egyetemtől. Hozzáfűzte: a tűzoltóság és az építésügy is támaszkodik a BME kutatási tapasztalataira, az egyetem pedig minden idevágó jogszabályban kifejezésre juttatja véleményét. A kormányzat is forráshiánnyal küszködik, de igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a BME magas színvonalú oktatást tudjon produkálni a jövőben is - mondta. Megemlítette, a BME képzése igyekszik teljességre törekedni egymásra épülő tudományágaival, a felsőoktatási intézmények sikereinek záloga pedig az, hogy közös érdekeiket összehangolják. Rámutatott: a Belügyminisztérium számít a BME-re mint "az innováció gerjesztőjére", amely az ország versenyképességének záloga.

Forráshiány

Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy idén és jövőre a tervek szerint elkészül a nemzeti közlekedési stratégia. Kitért arra, hogy a közlekedésbiztonság fejlesztését is célul tűzték, ezen a területen már értek el eredményt, ugyanis drasztikusan visszaesett a közúti balesetek száma, és - véleménye szerint - a szabályok következetes szankcionálásával és ismeretterjesztő munkával tovább lehet csökkenteni. Szólt arról, hogy a minisztérium a BME-n tíz diplomamunka megírását támogatja, ezzel motiválni szeretnék a legfiatalabb mérnököket, valamint a járművezetők oktatóinak képzésébe is bevonták az egyetemet. Annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyék a közúti ellenőrzéseket, egyetemi nyílt napot is szerveznek a közeledésbiztonságról - tette hozzá. Közölte: elkötelezettek a biztonságos és intelligens közlekedés megteremtésében, ez kihívást jelenthet a mérnökök számára is, valamint átfogó hatástanulmányokat is készítenek, hogy csökkenhessen a közúti közlekedésben elhunytak száma.

A rendezvény keretében átadták a Pro Progressio Alapítvány - BME Innovációs Díj 2013 elismerést, amellyel az üzleti szempontból is kiemelkedő innovációs teljesítményeket ismeri el az egyetem. A díjban két projekt részesült, értéke egy-egy millió forint. A díjazottak: Tresorit - Felhő alapú rejtjelezett adattároló- és megosztó rendszer, amelyet Buttyán Levente egyetemi docens, valamint Lám István és Szebeni Szilveszter hallgató fejlesztett ki. A másik kitüntetett a pozitron emissziós tomográfia GPU klaszteren, ezt Szirmay-Kalos László egyetemi tanár, Szécsi László egyetemi docens, Umenhoffer Tamás egyetemi adjunktus, valamint Tóth Balázs és Magdics Milán doktorjelölt dolgozta ki.