A Napi Gazdaság cikke.

A Szerencsejáték Zrt. (Szrt.) nem érti, hogy a 2007-es zárszámadási törvény tervezete miért éppen a társaság négy játékát, az ötös lottót, a Luxort, a Puttót, valamint az újonnan bevezetett Tangót nevesíti amiatt, hogy a központi költségvetés játékadóból származó bevételei 2007-ben kétmilliárd forinttal elmaradtak a tervezettől.

A számsorsjátékokból a társaságnak 113,5 milliárd forint bevétele keletkezett 2007-ben, szemben az egy évvel korábbi 111,8 milliárd forinttal - mondta lapunknak Somorai László, a cég szóvivője. Magyarországon a központi költségvetésbe játékadót az állami szerencsejátékokon kívül a kaszinók, pénznyerő gépek és játékautomaták üzemeltetőinek, illetve a promóciós célú ajándéksorsolások után kell fizetni.

Az államkassza játékadóból származó tavalyi, 71,5 milliárd forintos bevételéből a Szrt. 28,2 milliárd forinttal részesedett.

A zárszámadás indoklásával szemben a szóvivő szerint az egyes játékok eredményei együttesen esnek számításba az állami társaság üzleti tervének elkészítésekor, valamint a bevételi teljesítés szempontjából; a játékok közötti kölcsönhatások miatt nem jelenthető ki egyértelműen, hogy egy játék adott éves teljesítménye megfelelt-e a várakozásoknak. Ez már csak azért is így van, mivel egy-egy játék éven belüli szereplése is számos, előre nem kalkulálható tényező függvénye.

A társaság forgalmának meghatározó részét adó számsorsjátékok pénzügyi forgalma meglehetősen ingadozó. Ez elsősorban a főnyeremény-halmozódások véletlen hatásaira, valamint keresleti okokra vezethető vissza.

A jackpot-halmozódások kölcsönhatása a lottójátékok esetében különösen erős: amikor a hatos lottó főnyereménye tavaly tavasszal meghaladta a kétmilliárd forintot, ez jelentős mértékben hatott a többi játékra is. Ugyanezt érzékelték a társaságnál a mostani hatoslottó-csúcsnál is. Tavaly az Szrt. mintegy 1,7 milliárd forinttal növelte a számsorsjátékokból származó bevételeit, miközben a lakossági vásárlóerő nem növekedett.

A Pénzügyminisztérium szerint hibahatáron belül van az az összeg, amennyivel a 2007-es játékadó-bevételek elmaradtak a korábban várttól. A tárca arról nem adott felvilágosítást, hogy a zárszámadási törvény miért éppen az Szrt. számsorsjátékait jelöli meg a stagnálás okaként.