Már több száz taggal rendelkező Facebook-csoportja is van az MSZP ügyvédjéhez, Czeglédy Csabához köthető diákszövetkezetek károsultjainak. A különböző neveken újra- és újraalakuló munkaközvetítő cégeket az I Love Diákmunka online felület fésüli össze, amely leírása szerint több tízezer regisztrált diákkal rendelkezik, ám most nagy bajban van: a jelek szerint rengeteg tag nem kapta meg májusi fizetését a szokásos határidőig, és nem tudni, meddig húzódhat az ügy. A cég nem igazán kommunikál a diákokkal, az erre a célra létrehozott Facebook-profil csupán egy szűkszavú bejegyzést tette közzé, amelyben a bérgarancia alap segítségéig kérik a diákok türelmét - idézi a portál

Az I Love Diákmunka szerződött partnerei közt több nagy üzletlánc is van, akiket kényelmetlenül érinthet a hirtelen kieső munkaerő. A McDonald's összeveszett a nagyrészt diákokat közvetítő céggel, 100 millió forintról nem tudnak megegyezni. A munkások ebből mit sem értenek, ők csak a decemberi fizetésüket szeretnék megkapni.

A Human Operator Zrt. (mely az I Love Diákmunka mögött álló egyik legjelentősebb szereplő, mintegy 6 ezer embert foglalkoztat) onnan lehet ismerős, hogy már tavaly is botrányba kveredett, amikor a McDonald's-ban dolgozó több száz diáknak nem tudott időben fizetni. Ekkor az igazgatóság elnöki posztját betöltő Czeglédy az Indexnek azt mondta, elszámolási vita alakult ki. Az érintett diákok tavaly még némi huzavona után hozzájutottak a bérükhöz, ami a mostani esetben koránt sem tűnik ilyen egyértelműnek.

Sokan gondban - az MSZP a kormányra mutat

A közlés szerint a cég számláit zárolták a munkaközvetítő hálózat elleni nyomozás miatt, így hiába lenne fedezet, nem tudnak fizetni, a bérgarancia alapon keresztüli utalás átfutási idejéről azonban nem írnak konkrétumot. Nyár elején ez különösen problémás az érintetteknek, ugyanis így nem csak az lakhatási és egyéb állandó költségek kifizetése került veszélybe, de nyaralási terveket is keresztbe húzhat a fizetés elmaradása.

Czeglédy Csabát és társait több mint 3 milliárd forintos adócsalással gyanúsítják, amelyet a többszintű iskolaszövetkezetes céghálón keresztül valósítottak meg a hatóságok szerint 2013 és 2016 között. Az MSZP ügyvédjeként is ismert Czeglédy előzetes letartóztatásának elrendelésekor a pártelnök Molnár Gyula azt sugallta nyilatkozatában, hogy koncepciós eljárásról van szó.

A diákmunkával kapcsolatos tudnivalókról itt írtunk.