A Magyar Telekom Nyrt. a magyar számviteli törvény szerint 36,735 milliárd forint adózott eredményt ért el 2014-ben. A nyereség eredménytartalékba helyezését az igazgatóság a szabad cash flow tavalyi csökkenésével indokolta, valamint azzal a célkitűzéssel, hogy a nettó eladósodottsági rátát 30-40 százalék között kívánja tartani a társaság.

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti konszolidált éves jelentést a közgyűlés 1191 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 32,024 milliárd forint adózott eredménnyel hagyta jóvá. A csoport konszolidált árbevétele 626,45 milliárd forint volt tavaly a 2013. évi 637,5 milliárd forint után.

Christopher Mattheisen, a társaság vezérigazgatójának értékelése szerint a Telekom nagyon jó piaci teljesítményt ért el tavaly, a társaság minden kulcsfontosságú piaci területén fenntartotta, illetve bővíteni tudta piaci részesedését. Bevételei növekedtek, és az előző évekhez képest radikálisan sikerült csökkenteni az előfizetői lemorzsolódást.

A mobilpiacról szólva kiemelte a mobilinternet előfizetések számának 17 százalékos emelkedését. A vezetékes hangpiacon kissé csökkent, az előző évi 58-ról 56 százalékra a Telekom piaci részesedése, de csökkent az előfizetői lemorzsolódás is. A vezetékes internet területén a társaság megőrizte 38 százalékos piaci részesedését, a televíziós piacon pedig átvette a vezető szerepet 27 százalékos piaci részesedéssel. Megjegyezte, hogy a vállalat jó teljesítményéhez hozzájárult a kedvező gazdasági környezet is, valamint az, hogy egyes kormányzati intézkedéseknek köszönhetően bővült a lakossági fogyasztás.

A társaság pénzügyi eredményeiről szólva a vezérigazgató elmondta, hogy az EBITDA-ra (kamat és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) és a cash-flowra erős hatással volt az adófizetési terhek növekedése, és a frekvenciablokkokért kifizetett majdnem 59 milliárd forint. Hozzáfűzte, hogy véleménye szerint a távközlési különadók immár állandó adóknak tekinthetők, nem pedig időszakosnak, így ebben az évben is a tavalyihoz hasonló befizetéssel számol a társaság. A távközlési különadó és a közműadó együttesen 33,5 milliárd forint terhet jelentett tavaly a Telekomnak.