A ma zárult határidőig nem érkezett ajánlat a Cívis Hotels (CH) Zrt. érdekeltségébe tartozó tiszaújvárosi hotelek, a Phőnix és a Kárpátia megvásárlására - tudta meg a Napi Gazdaság Online Buga Imre felszámolóbiztostól, a CH felszámolását végző Kelet-Holding Zrt. munkatársától. A szállókat a CH-hoz hasonlóan felszámolási eljárás alatt lévő Cívis Phőnix Kft. üzemelteti.

E cég felszámolója, a Cash & Lines Zrt. másodszor hirdette meg az ingatlanokat - az ingóságokkal és műalkotásokkal együtt, áfa nélkül -, a Phőnixet 477 millió, míg a Kárpátiát 106 millió forintos forgalmi értéken. Érdeklődés sem volt a hotelek iránt, így alapja sem volt annak, hogy a felszámoló meghatározza az ingatlanok irányárát.

A város központjában álló épületek közül a Phőnix a korábbi besorolás szerint háromcsillagos, 76 szobás, míg az egykori munkásszállóból kialakított Kárpátia egycsillagos, 49 szobás hotel. A felszámoló várhatóan már csak szeptemberben hirdeti meg újra a hoteleket, a nyári időszak ugyanis nem kedvez az ingatlanértékesítéséknek.

Folyamatban van a CH debreceni szállóinak, az Aranybika ("a nemzet jelképe" copyright by Matolcsy György) és a Kálvin téri Best Western értékesítési pályázata is, ezekre május 30-ig lehet ajánlatot tenni. Új vagyonelemeként a Kelet-Holding eladásra hirdette meg a Kálvin téri hotel szomszédságában lévő konferenciatermet, valamint a Hortobágyon lévő, kétcsillagos Hortobágy nevű fogadót is. Ezek a dolgozói tulajdonban lévő Cívis MBO Kft. birtokában és üzemeltetésében vannak, e cég felszámolása tavaly december végén indult el.

A konferanciaterem forgalmi értékét nettó 123 millió forintban határozta meg a felszámoló, a hozzá tartozó berendezésekét és műtárgyakét pedig 15 millió forintban. A Hortobágy fogadó értékét 104 millió, míg a kapcsolódó vagyontárgyakét 6,6 millió forintra taksálták. Az ingatlanok eladására most először írtak ki pályázatot, az ajánlattételi határidő ezek esetében is május 30-án zárul.

A harmadik meghirdetésre sem változott az irányára Debrecen nevezetességének számító - 1915-ben épült, háromcsillagos, 200 szobás - Aranybika forgalmi értéke, ezt a berendezésekkel és a benne lévő műalkotásokkal együtt nettó 1,98 milliárd forintban határozták meg. A Best Western hotelé viszont tovább csökkent 30 millióval, most ezt 450 millió forint forgalmi értéken hirdették meg eladásra, a berendezéseket és művészeti alkotásokat pedig további 37 millió forintért. E szálló megvásárlása iránt már többen érdeklődtek a felszámolónál, de hogy mennyire komolyak a szándékaik, majd csak a pályázati határidő lejártakor derül ki. Az Aranybikára eddig még nem érkezett vételi ajánlat.