Az állásportál adatai alapján tovább nőtt a szakmunkásokat kereső cégek száma, de a legkeresettebb munkaerő a friss jelentés szerint a betanított munkás. A növekvő hirdetésszám nem egy-egy nagy cégnek köszönhető, hanem ennyivel több vállalat hirdet az állásportálon, és keres munkaerőt a megüresedett, vagy újonnan létrejött pozíciókra.

Nem csak Budapesten érezni a hiányt

Jelentősen (17 százalékkal) növekedett a Profession.hu felületein hirdető cégek száma az év első negyedévében. Megyei szinten kiemelkedő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol a tavalyi évben több nagy beruházás is kezdődött, így kiemelkedően, 24 százalékkal nőtt a hirdetést feladó cégek száma. Szintén átlag feletti növekedés volt megfigyelhető Veszprém, valamint Zala megyében, ahol 20-20 százalékkal több cég hirdetett a vezető álláskereső portálon, mint tavaly ilyenkor. Budapesten és Pest megyében egyaránt 15 százalékos volt a változás.

A feladott hirdetések számában szintén 17 százalékos a növekedés 2017 első negyedévéhez képest. A közel 40 ezer új hirdetés jellemzően nem egy-egy nagyobb cégtől érkezett, hanem az ügyfélszám bővülés hozta magával a hirdetésszámok emelkedését. Tehát egyre több cég keres munkaerőt a betöltetlen pozíciókra.

A betanított munkások a legkeresettebbek

Az első negyedévben a fizikai, segéd és betanított munka kategória növekedése figyelhető meg. 2018 első három hónapjában 54 százalékkal több hirdetés került ebbe a kategóriába, mint 2017 év elején. A kategórián belül kiemelkedik a betanított munkákra feladott hirdetések száma. Szakmunkában is magas a növekedés: 20 százalékkal kerestek több szakmunkást a két negyedévet összehasonlítva.

A szakképzettséget igénylő pozíciók között is a bolti eladó, pénztáros állásokkal lehet leggyakrabban találkozni. Nagyobb növekedés van még az adminisztráció (34 százalék), az építőipar (34 százalék) és a banki szektorban (33 százalék) is. A vendéglátás területén is növekedett a feladott hirdetések száma (40 százalék) de itt a feladott hirdetések száma jóval alacsonyabb az előző kategóriákhoz viszonyítva. Stagnálást látni gyártás, termelés (+3 százalék), IT programozás (-1 százalék), marketing (-3 százalék) területeken.

Kisebb ütemben nőnek a jelentkezések

A jelentkezések számának változása a hirdetések számának növekedésénél jóval visszafogottabb, 7 százalék mindössze. Fizikai, segéd és betanított munka területén 28 százalékos a növekedés, ami a kereslettel párhuzamosan mozog, de még mindig kisebb a jelentkezések számának emelkedése, mint amilyen ütemben a meghirdetett állások száma növekszik. Szintén együtt mozog a kereslet és kínálat a vendéglátás kategóriában ahol 37 százalékkal több jelentkezés történt, mint tavaly ilyenkor. Az IT és a gyártás, termelés szektorban jelentkezéseket tekintve is stagnálás mutatkozik. Ugyanakkor a mérnök kategóriában 19 százalékkal növekedett a pályázók száma, és ugyanennyivel növekedett az új hirdetések száma is.

A legtöbbet megpályázott pozíciók között a tavalyi első helyről idén visszaszorult a harmadik helyre területi képviselő állásokra beadott jelentkezések száma. A legtöbben idén - a megnövekedett hirdetésszámból adódóan is - a betanított munka pozíciókra pályáztak. Még mindig a második legvágyottabbak az adminisztratív, irodai munkák, illetve továbbra is népszerűek a bolti eladó, pénztáros állások is.