Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piacelemzés a filmforgalmazási és a mozi üzemeltetési piacok működéséről című tanulmány tervezetéhez 15 napig lehet véleményt fűzni.

A mozi üzemeltetési piac azt követően lett ennyire koncentrált, hogy 2011-ben a Cinema City International N.V. (CCI) és a Palace Cinemas fuzionált. Így vált a Magyar Cinema Kft. (Cinema City) a legnagyobb multiplex mozikat üzemeltető társasággá. Mint a tanulmány tervezete megjegyzi: az art mozikon kívüli, a Cinema City hálózatába tartozó moziknak alig akad versenytársuk.

A mozi üzemeltetési piacot tovább koncentrálta a digitális vetítési technikára való átállás. Ez a filmkészítő stúdióknál komoly megtakarítással járt - nem kellett kópiákat készíteni a filmekről - ugyanakkor a mozi üzemeltetők jelentős beruházásra kényszerültek, hogy az új technikával vetíthessenek. A nagy forgalmazók a terhek szétterítését úgy oldották meg, hogy a moziknak vászonhasználati díjat (VPF) fizetnek, amelyből azoknak megtérül a beruházásuk. A VPF díjat viszont a forgalmazóknak megtérítik a filmgyártó stúdiók.

A kis mozi üzemeltetők ugyanakkor nem tudták elérni a nagy forgalmazóknál a digitális átállás megfinanszírozását, ezért versenyhátrányba kerültek a Cinema Cityhez képest. A kisebb forgalmazók pedig azért nem tudják vállalni a VPF megfizetését, mivel azt nekik nem térítik meg a filmkészítő stúdiók.

Az amerikai filmek azért túlsúlyosak a magyar piacon, mivel azok gyártói átvállalják a vászonhasználati díjat. Ez azonban nem versenypolitikai probléma, a kultúrpolitikának kell megoldani azt, a filmforgalmazási piac jelentősebb támogatásával - fogalmazott a GVH.