Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tóth Bertalan MSZP-s képviselő két és fél éve adott be közérdekű adatigénylést. A pereskedés azóta tart, ennek során a képviselő Facebook-bejegyzése szerint az MFGK először állította, hogy az általa kért adatok nem állnak a rendelkezésére, azután megpróbálta kizáratni az eljáró bírói tanácsot; azután pedig a kormány egy új törvénnyel próbálta ellehetetleníteni az képviselő adatigénylésének sikerét - írja a portál.

Az adatigénylés alapján a képviselő szerint kiderülhet többek között az is, hogy 2011-2015 közötti időszakban miért volt magas az ipari felhasználóknak értékesített földgáz ára Magyarországon a régió más országaihoz képest. (A földgázbeszerzési szerződések főbb feltételeit a szerződő felek üzleti titokként kezelik - válaszolta korábban Fónagy János NFM-államtitkár egy képviselői kérdésre, erről bővebben itt olvashat.)

A képviselő korábbi adatigénylése alapján augusztus végén jelentette be, hogy az állami földgázkereskedőnek 50,8 milliárd forinttal több volt a bevétele, mint a kiadása tavaly. Ez azt jelenti, hogy az állami gáznagykereskedő több mint 50 milliárd forint haszonnal adta tovább a szintén államosított lakossági szolgáltatóknak a földgázt tavaly. Egy háztartás így átlagosan 22 ezer forinttal fizetett többet a földgázért, mintha azt az állami kereskedőtársaság nyereség nélkül adta volna tovább - hívja fel a figyelmet cikkében a Portfolio.