Az MNB 2012. április 3-tól minden naptári hónap első keddi munkanapján értékpapír-fedezet melletti, változó kamatozású, a futamidő alatt érvényes mindenkori jegybanki alapkamattal megegyező kamatköltségű, kétéves futamidejű hitelre vonatkozó tendert hirdet meg, melyet az igénybevevők egy év után előtörleszthetnek. A tender célja, hogy elősegítse a bankok hitelezési képességének javulását.

A tendereken azon hitelintézetek vehetnek részt, melyek vállalják, hogy a hitel futamideje alatt a leírással és eladott problémás hitelekkel korrigált bruttó vállalatihitel-állományuk nem csökken a 2011. december végi érték alá. Az MNB a tender napján 11 órakor teszi közzé a jegybanknak benyújtott és az elfogadott mennyiséget.

A ma megtartott harmadik tenderre a bankok nem nyújtottak be ajánlatot a Magyar Nemzeti Banknak - derül ki a jegybank honlapján közzétett adatokból. A korábbi tenderek során áprilisban 56 milliárd forintot, májusban 53 milliárd forintot vettek igénybe a bankok. A lehetőséggel élő hitelintézetek névsora nem nyilvános.