Az idén júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,6 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

A forgalom folyó áron számolva 808 milliárd forint volt, ebből 46 százalék az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százalék a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Élen a ruházat

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,7, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,5 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 9,7 százalékkal emelkedett. Növekedtek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (15 százalék), a bútor-, műszakicikk- (9,5 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-, és az iparcikk jellegű vegyes- (egyaránt 6,4 százalék), valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben (3,3 százalék). A forgalom volumene csökkent a használtcikk-üzletekben (-7,5 százalék).

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 34 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 3,6 százalékkal nőtt.

Az első félévben 5,2 százalékos volt a növekedés.