Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hatalmas energiaár-emelkedések további terhet jelentenek a vállalatok versenyképességére. Legtöbbjük áthárítaná a többletköltségeket az ügyfelekre, ugyanakkor a többség fokozott mértékben szeretne végrehajtani energiatakarékossági és az energiahatékonyság növelését célzó intézkedéseket - írták a 60 cég válaszait összegző felmérésről készült összefoglalóban, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Sokan számolnak a termelés csökkenésével

A felmérésből kiderül, hogy rövid távon a vállalatok fő prioritása az energiaellátás biztosítása. A megkérdezett cégek közül minden harmadik számottevő következmények nélkül megbirkózna a gázellátás rövid távú korlátozásával, ezzel szemben 35 százalékuk számol a termelés csökkenésével.

Ha a gázellátás megszakadása hosszabb ideig tartana, a cégek 42 százalékának csökkentenie, több mint egyharmaduknak teljesen le kellene állítania termelését, 45 százalékuk kényszerülne elbocsátásokra.

Az ipari vállalatok csaknem kétharmada válaszolta azt, hogy a termelés teljes leállásával számol, ha a gázellátás hosszabb távon szünetelne.

A megfelelő magyar ellátás mellett is begyűrűzhet az ellátási gond

A megkérdezettek közel fele számít erős negatív hatásokra, ha beszállítóinál jelentkezik energiaellátási zavar, vagyis megfelelő magyarországi energiaellátás esetén is az energiaellátási gondok begyűrűzését várják a cégek.

A felmérésben résztvevő vállalatok valamivel több mint fele már szerződéssel biztosította idei gázszükségletét, azonban minden hatodiknak még új szerződéseket kell kötnie ehhez. A résztvevők körülbelül egyharmada nem válaszolt erre a kérdésre.

A cégek 25 százaléka rendelkezik vészhelyzeti tervvel arra az esetre, ha akadozna az energiaellátás, további 37 százalék jelenleg dolgozik ilyen terveken, miközben 36 százalékuk nem látja szükségét ennek.

Többszörösére emelkedtek az energiaszámlák

A vállalatok felénél idén már emelték a gáz- és áramdíjakat, további 20 százalékuknak már kilátásba helyeztek áremelést. Az emelés mértéke igen eltérő, a válaszok szerint a gáz esetében akár 650 százalékos, a villamosenergia esetében pedig 500 százalékos ugrás is előfordult, a medián áremelkedés a gáz esetében mintegy 210 százalék, a villamosenergiánál pedig körülbelül 160 százalék.

A cégek 68 százaléka tart attól, hogy az áremelések negatív hatással lesznek működési eredményükre, mintegy egyharmaduk ezért elhalasztaná a már tervezett beruházásokat is.