Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mutató 97,7 pontra csökkent az előző havi 98,9 pontról a várt 97,9 pont helyett - írja az MTI.

Leginkább az ellátási problémák okoznak aggodalmat a termelő vállalatok körében - indokolta az üzleti hangulatindex már negyedik hónapja tartó csökkenését Clemens Fuest, az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) elnöke. Szavai szerint ezzel "a fellendülést akadályozó homok került a gépezetbe". Emiatt van az is, hogy a német vállalati vezetők szkeptikusabban ítélik meg mind aktuális helyzetüket, mind a következő fél évre vonatkozó kilátásaikat az előző havinál - jegyezte meg.

Az index júniusban érte el idei legmagasabb értékét 101,7 ponton, azóta hónapról hónapra csökken.

Az üzleti hangulatindex összetevői közül az aktuális helyzet megítélése 100,1 pont lett októberben a szeptemberi 100,4 pont után. Az index augusztusban érte el idei csúcspontját 101,4 ponton, azóta csökken. Mélypontja tavaly májusban volt 78,9 ponton.

A hangulatindex másik összetevője, a következő hat hónapra vonatkozó várakozásokat számszerűsítő mutató 95,4 pontra csökkent a szeptemberi 97,4 pontról. Az index júniusban állt az idén a legmagasabban 103,7 ponton. Hasonlóan magas szinten 2020 februárjában állt legutóbb. Mélypontja tavaly áprilisban alakult ki 69,4 ponton.