Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. szerdai tájékoztatása szerint a terjedő megújuló energiatermelés miatt az elosztó hálózatoknak egyre inkább meg kell felelniük az új, a korábbiaktól jelentősen eltérő különböző igényeknek. Az új energiatárolók üzembe helyezésének legfőbb célja a hálózati feszültség megengedett tartományon belül tartása, valamint az energia betárolása csúcsidőszakban és csúcson kívüli kitárolása.

A vállalat Zsombón és Kecelen kisfeszültségű hálózatra csatlakozó energiatárolókat, a Csongrád megyei Óföldeák külterületén pedig egy középfeszültségű hálózatra csatlakozó rendszert telepít a közeljövőben. Utóbbi engedélyeztetése még folyamatban van, a projekt várhatóan 2019 tavaszán zárul a telepítéssel, amelyet kiértékelési és tesztelési szakasz követ.

Az NKM a Napi.hu kérdésére azt közölte, hogy a keceli brendezés 20 kilowatt (kW) teljesítményű és 94 kilowattóra (KWh) kapacitású lesz, míg Zsombóra egy  25 kW teljesítményű, 140 kWh kapacitású rendszer kerül.

Az energiatárolók működésével a napelemes rendszerek generálta nagyobb feszültségszint esetén töltik, alacsonyabb feszültségszint esetén pedig kisütik az akkumulátorokat; ezeknek az energiatárolóknak kiemelt jelentőségük lesz a háztartási és hálózati napelemes energiatermelés kezelésében - idézik a közleményben Alkér Zoltánt, a Nemzeti Közművek infrastruktúra vezérigazgató-helyettesét.