Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál Lázár János keddi parlamenti megszólalását idézve arról számolt be, hogy a kormány nemzetközi fejvadászcégekkel keres külföldi menedzsereket a Paksi Atomerőműbe annak érdekében, hogy átláthatóbb legyen a működés, és csökkenteni lehessen a költségeket. A VS.hu információi szerint a kormányban döntés született arról is, hogy Paks II. esetében szintén bevonnának külföldi, nyugati szereplőket a projektbe annak érdekében, hogy eloszlassák a túlzott orosz befolyással kapcsolatos nyugati aggodalmakat.

A portál információi szerint korábban a francia Areva bevonása merült fel, de később a finn Fortum neve is előkerült, azonban döntés még nem született, és a várakozások szerint nemzetközi tenderen választhatják majd ki a további partnereket.

Mindezek mellett fideszes körökben is egyre többen valószínűsítik, hogy az orosz gazdaság jelenlegi állapota miatt meghiúsulhat a projekt.

Mint ismeretes, a kormány januárban meglepetést keltve, tender nélkül választotta ki Oroszországot a paksi bővítés, kapacitás-fenntartás kivitelezésére. A legfőbb érv az orosz beszállító kiválasztása mellett a csatolt kedvező hitelajánlat volt, ami szerint Oroszország maximum 10 milliárd euró értékű államközi hitelt nyújtana hazánk számára a projekt végrehajtására. Az elmúlt hetekben, illetve napokban azonban megroppanni látszik az orosz gazdaság a nemzetközi szankciók, és elsősorban a lezuhant olajár miatt.