Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cégbíróság márciusban bejegyezte Garancsi István tulajdonszerzését a hazai készpénz-logisztikai és vagyonvédelmi piac meghatározó vállalatcsoportjában, a G4S-ben, amely ezentúl Criterion néven működik tovább - derül ki a Cégközlönyből. Ezzel a világ több mint száz országában jelen lévő - Dániában alapított, nagy-britanniai székhellyel működő - biztonsági szolgáltató vállalata, a G4S 27 év után távozott Magyarországról.

Garancsi szeptember végén alapított GaranSec Zrt.-jét az OTP Bank hitele is segíthette a biztonságtechnikai cégcsoport megszerzésében, a hitelbiztosítéki nyilvántartás adatai szerint a GaranSec és a biztonsági cégek az OTP-vel több mint 10 milliárd forint összegű hitelkeret szerződéseket kötöttek.

A G4S készpénz-logisztikai (G4S Készpénzlogisztikai Kft.), őrzéssel-távfelügyelettel (G4S Biztonsági Szolgáltatások Zrt.), valamint biztonsági rendszerek kiépítésével és karbantartásával foglalkozó (G4S Biztonságtechnikai Zrt.) vállalkozásai 2016-ban mintegy húszmilliárd forintos forgalom mellett közel 400 milliós adózott eredményt értek el. (A vállalatcsoporthoz tartozik a G4S Holding Kft. is, ez a másik három cégnek végzett pénzügyi és hr-szolgáltatásokat.)

A G4S-csoport GaranSec általi felvásárlását a Gazdasági Versenyhivatal nem kifogásolta.

A MÁV-nak is szállítanak

A G4S évek óta dolgozik a MÁV-nak, idén egyedüli ajánlattevőként nyerte meg a G4S Készpénzlogisztikai Kft. a MÁV-Start Zrt. pénzszállításra kiírt közbeszerzését, az előzetesen becsült nettó 301 millió forint helyett 466 millió forintos ajánlattal. A megbízás egy évre szól, de az további egy évvel meghosszabbítható.

Befolyásos kapcsolatok

Garancsi - aki egyebek mellett a Duna Takarék Bank, a Videoton fociklub és a Market Építő Zrt. többségi tulajdonosa, az elmúlt években megjelent az online pénztárgépes és a közterületi reklámos bizniszben, és 10 százalékos tulajdonrésze lett a MET-energiakereskedő vállalatcsoportban - befolyásos politikai és gazdasági kapcsolatokkal rendelkezik. Például közös ingatlanos cége van az OTP-vezér Csányi Sándorral és a Mol-vezér Hernádi Zsolttal, és Orbán Viktor miniszterelnököt is ismeri a foci révén, akivel egy hegymászó túrán - korábbi nyilatkozata szerint - "kötélbarátságot" kötött.

Garancsi a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017-es listáján 38 milliárd forintra becsült vagyonával a 23. helyet állt.

A kép forrása: MTI Fotó/Mihádák Zoltán.