"A Blokád című film a taxisblokádból kiindulva dolgozza fel Antall József életét és küzdelmét a demokráciáért. A hiánypótló film bemutatja Antall életútját, az 56-os forradalmártól az első szabadon választott kormányfőig, és alig fél évvel beiktatása után élete talán legnehezebb próbatételének drámai napjait" - írja közleményében a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Az NFI 1,47 milliárd forint támogatást szavazott meg a Köbli Norbert forgatókönyvéből, Tősér Ádám rendezésében, Lajos Tamás producer irányításával készülő film gyártására. A forgatás októberben kezdődik, és a filmet a tervek szerint 2022 őszén láthatja a közönség.

„Egy mély emberi drámát mutat be a Blokád a lassan elfeledett közelmúlt magyar történelmének egy jelentős eseményén keresztül. A politika hátterében lévő viszonyokat és érzelmeket letisztult, lényegre törő stílusban kívánjuk feldolgozni. A film nemcsak azoknak szól, akik megélték a taxisblokád emlékezetes napjait, hanem azoknak is, akik már a rendszerváltás után születtek és - a sokszor zavarba ejtően személyes történeten keresztül - hiteles képet szeretnének kapni erről a meghatározó eseményről” – idézi a közlemény Tősér Ádám rendezőt.

Lajos Tamás producerként 1999 óta készít filmeket, elsődleges célja az új tehetségek felkarolása valós alkotási lehetőségek biztosításával. Köbli Norberttel a kezdetektől forgatókönyvíróként és kreatív producerként dolgoznak együtt, közös sikereik közé tartozik többek közt a nemzetközi Emmy-díjas Örök tél (Gera Marina, Legjobb színésznő, 2019), a nemzetközi Emmy-díjra jelölt Trezor, valamint a Szürke senkik, az Árulók és az Apró mesék című történelmi filmek - közölte az NFI.

A közelmúltban Lajos Tamás operatőr-producer filmterveinek szavazott meg leggyakrabban támogatást a Káel Csaba filmipari kormánybiztos vezette televíziós és filmszakmai döntőbizottságok. Lajos az alapítványi fenntartásba kiszervezett Színház- és Filmművészeti Egyetemet vezető kuratórium tagja, aki egyebek mellett nyilatkozataiban jogellenesnek, illetve hisztériának nevezte az egyetem függetlenségéért folytatott kiállást, és kimagaslónak nevezte azt, "amit ez a kormányzat a kultúrpolitikában és különösen a filmfinanszírozásban tesz".