Az MNB még 2018. december 18-án rendelt el korlátozásokat az NHB Növekedési Hitelbankban. Azóta nagyjából 30 milliárd forint vár a sorsára a Matolcsy György MNB-elnök unokatestvére, Szemerey Tamás cége, a BanKonzult Gazdasági és Pénzügyi Tanácsadó Kft. által 98,47 (és a libanoni Fransa Holding S.A.L. által 1,53) százalékban tulajdonolt hitelintézetnél. A bankot jelenleg is két felügyeleti biztos irányítja.

Az MNB kétszer is meghosszabbította, 30-30 nappal a korlátozást, legutóbb március 18-áig. További prolongálásra viszont a hitelintézeti törvény már nem ad lehetőséget. Így hamarosan dönteni kell: feloldják-e a kifizetések korlátozását és visszarendelik a felügyeleti biztosokat, vagy kezdeményezi az NHB felszámolását.

Az Mfor.hu értesülései szerint az MNB az NHB felszámolását fogja kezdeményezni a március 18-i határidő lejártát követően. A portál úgy tudja: már értesítették az Országos Betétbiztosítási Alapot (OBA), hogy készüljön fel az ügyfelek kártalanítására. A bank január 25-i hatállyal mind a kilenc vidéki fiókját bezárta, az erről hozott döntéseket a cégbíróság február 28-án jegyezte be.

A portál úgy tudja, hogy a mintegy 30 milliárd forintnyi befagyott pénzből csak 10-12 milliárd lehet jogosult az OBA kártalanítására, azaz a betétesek 18-20 milliárdot bukhatnak. Rosszul járhatott az őrző-védő Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., mivel az Mfor.hu szerint a cégnek több milliárdja volt az NHB-számláján a kifizetési korlátozás bevezetésekor. Emellett egy másik jelentős kárvallott lehet a jegybanki alapítványok tulajdonában lévő Kecskeméti Duális Oktatási Zrt. (KEDO) is.

Tavaly decemberben az MNB azt közölte, hogy az akkori adatok alapján összesen 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese volt a banknak, akit a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érintett, közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezett az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel.