Az MNB 2018. december 18-án tette közzé határozatát, amely szerint az NHB Banknál átmeneti korlátozó intézkedéseket vezet be, így felügyeleti biztost rendelt ki, 7 millió forintban maximalizálta az egy ügyfél által felvehető betéteket egy hónapos időtáv, valamint megtiltotta az új kockázat-vállalást (vagyis az új hitelkihelyezéseket).

A bank munkatársai szerint eddig nem volt ügyfélroham - írta a portál Az előírt bankszünnap és informatikai felkészülés után immár minden rendszer működik, és az MNB által engedélyezett szolgáltatások elérhetőek (hitelfelvételre, vagy nagy összegű betétkivételre természetesen nincsen lehetőség).

A fővároson kívüli fiókokra pedig az van kiírva, hogy bezárnak. Állítólag már az MNB határozata előtt úgy döntött a bank vezetése, hogy az országos fiókhálózat 90 százalékát (ez 9 fiókot jelent: Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Paks, Pécs, Szeged, Székesfehérvár) bezárja. A zárva tábla várhatóan a jövő héten kerül ki a fiókokra, egyedül a két hónappal később szintén bezárandó paksi fiók marad tovább nyitva.

Hosszabb távon így csak az Akadémia utcai univerzális (banki és befektetési szolgáltatásokat is nyújtó) fiók marad meg az ügyfeleknek. Emellett a gellérthegyi Kelenhegyi úton van a hivatalos székhely, de ott előzetes időpont-egyeztetéssel az ügyfelek is bankolhatnak.

Az MNB korábbi bejelentése szerint az NHB Bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti.

A bankban 1,53 százalék részesedése van a libanoni Fransa Holding Sal. pénzintézetnek, valamint 98,47 százalék tulajdonlása van a BanKonzult Kft-nek, amely Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvérének érdekeltsége - a Céginfo.hu adatai szerint.