Több mint egy évvel ezelőtt, 2019 januárjában indult el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Hitelprogramjának (NHP) új fázisa NHP Fix néven. Az 1000 milliárd forintos keretösszegű programból azonban a legfrissebb adatok szerint még csupán 430 milliárd forintnyi finanszírozásra kötöttek szerződést a kis- és középvállalkozások (kkv). Az MNB azért indította tavaly az útjára a programot, hogy a beruházások finanszírozásában emelkedjen a kiszámíthatóbb, rögzített kamatozású termékek részaránya.

A kkv-k beruházásokra és pénzügyi lízingre vehetik igénybe a fix kamatozású, 2,5 százalékos kamatú kölcsönt. A 2020. február 28-ig beküldött adatok alapján a finanszírozó hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 14 412 vállalattal kötöttek hitel- vagy lízingszerződést, mintegy 430 milliárd forint összegben. Ebből a jelenleg ténylegesen kinn lévő - azaz a már lehívott, de még nem törlesztett - állomány megközelíti a 330 milliárd forintot.

Az agrárcégek szeretik

A megkötött hitelszerződések volumenének 56 százaléka új beruházási hitel, 44 százaléka pedig új lízingügylet; a kihelyezett források több mint fele mikrovállalkozásokhoz került. A legnagyobb felhasználója a hitelprogramnak az agrárium, a mezőgazdasági cégek által kötött finanszírozási szerződések értéke megközelíti a 100 milliárd forintot. A második helyen a feldolgozóipar áll, majd a kereskedelem, javítás következik.

Ennek megfelelően a legnagyobb arányban a közép-magyarországi régióban veszik igénybe az NHP-fixet, de népszerű a konstrukció a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön is. Az átlagos beruházási hitelek mérete megközelítette a 85 millió forintot, de a medián csak 35 millió volt, ami arra utal, viszonylag kis cégek veszik fel a hitelt kisebb beruházásokra. A lízingnél az átlagos finanszírozott összeg 11,2 millió forint volt a medián 6,1 millió, az átlagos futamidő pedig nem megközelítette az öt évet.