Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alig három hónap után már 285 milliárd forintnál járnak az NHP Hajrá hitelprogram keretében kötött szerződések. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020 áprilisában indította el az NHP újabb konstrukcióját a hazai kkv-k forráshoz jutásának elősegítése érdekében.

A részt vevő hitelintézetek az általuk 2020. július 31-ig beküldött adatszolgáltatás alapján 4 098 vállalattal kötöttek hitel- vagy lízingszerződést, mintegy 285 milliárd forint összegben. Ebből a jelenleg ténylegesen kinn lévő - azaz a már lehívott, de még nem törlesztett - állomány több mint 249 milliárd forint. A megkötött szerződések volumenének 26 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 54 százaléka forgóeszközhitel, 20 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt.

Összesen 5080 szerződést kötöttek a programban a hitelintézetek és lízingcégek eddig a vállalkozásokkal, ami azt jelenti, hogy a cégek egy része több hitelt is kapott már az NHP-n belül. A szerződések volumenét tekintve nagyjából azonos arányban kaptak eddig forrást a középvállalatok (93 milliárd forint), a kisvállalatok (95 milliárd) és a mikrocégek (97 milliárd).

Az ágazatokon belül a kereskedelem és javítás átvette a vezetést az agráriumtól mintegy 60 milliárd forintnyi ügylettel, a mezőgazdaság áll a második helyen, a programban harmadik legaktívabb szektor pedig a feldolgozóipar. Az átlagos ügyletméret beruházási hitelnél és lízingnél 25,8 millió forint volt 7,5 éves átlagos futamidővel. Forgóeszközhitelből átlagosan 83,5 millió forintos összeget kértek a cégek 2,6 évre, a hitelkiváltás a nagyobb vállalkozásokat érinthette, az átlagos hitelméret ugyanis meghaladta a 173 millió forintot 6,6 éves átlagos futamidővel.

Az NHP-s hitelek több mint egyharmadát a központi régióban vették fel, az ötöde pedig az észak-alföldi térségbe került. A többi régió csak kisebb mértékben, 8-11 százalékos arányban részesedett eddig a kedvezményes forrásokból. A programban az eredeti terv szerint 1500 milliárd forintnyi forrást helyezhetnek ki a bankok, ebből az előzetes várakozás szerint már az idén el fog fogyni 1000 milliárd forint.