Az MNB 2019 elején indította el az nhp újabb konstrukcióját annak érdekében, hogy a beruházások finanszírozásában emelkedjen a kiszámíthatóbb, rögzített kamatozású termékek részaránya. A cégek 3-10 éves futamidőre vehetik fel az nhp fix hiteleket vagy lízinget, évi 2,5 százalékos kamattal.

A programban részt vevő pénzügyi intézmények június 28-ig 6 064 vállalattal kötöttek hitel- vagy lízingszerződést, közel 175 milliárd forint összegben. Ebből a jelenleg ténylegesen kinn lévő - azaz a már lehívott, de még nem törlesztett - állomány 129 milliárd forint.

A megkötött hitelszerződések 56 százaléka új beruházási hitel, 44 százaléka pedig új lízingügylet; a kihelyezett források mintegy fele mikrovállalkozásokhoz került. A programot a szektorok közül a mezőgazdaság használta ki eddig a legjobban, az agrárszektor 40 milliárd forint körüli finanszírozáshoz jutott. A feldolgozóipar és a kereskedelem állnak a második és a harmadik helyen.

A régiók közül a közép-magyarországi részaránya kiemelkedő, az nhp fix szerződéses összegének 27 százaléka ide megy, az egyik legfejletlenebb észak-magyarországi térség (Nógrád, Heves és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyék) részesedése csupán 5 százalékos.

A programban részt vevő vállalkozásoknál az átlagos hitelméret 91,9 millió forint volt, a medián ennél jóval kisebb 37,2 millió forint lett. Az átlagos futamidő 8,4 év. A lízingszerződések átlagos futamideje 4,8 év, az átlagos ügyletméret 11,7 millió forint, a medián pedig 6,2 millió.