A többek között az állami útépítésekért felelős cég 2023. január 1-jén megszűnik.

A döntés nem meglepetés, hiszen a Telex már nyáron megírta, hogy a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumban megszületett a döntés arról, hogy – várhatóan az év végével – felszámolják a tárca alá tartozó nagy állami vállalatok többségét.

A NIF azt írja, hogy "az Építési és Beruházási Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó, 100 százalékos állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok által ellátott feladatok központi költségvetési szerv általi átvételéről és a társaságok megszüntetéséről, az ezzel kapcsolatos eljárási kérdések rendezéséről szóló 362/2022. (IX. 19.) Korm. rendelet szerint" szűnnek meg.

A NIF mellett a sportlétesítményeket építtető és üzemeltető BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., a Kossuth tér és környékét felújító Steindl Imre Program Kft. és a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztő Kft. is megszűnik.

A fő kivétel a Magyar Közút lesz, mivel az ottani feladatok jó része (úthálózati nagyberuházások kivitelezése, közúthálózat karbantartása) és a több mint 6500 fős dolgozói állomány nem olvasztható be a minisztériumba.

Az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.