"Buszos kirándulások" helyett telefonon keresik meg ügyfeleiket azok a cégek, amelyek termékbemutatóval szeretnék rábírni az embereket különböző termékek vásárlására. az is előfordul, hogy orvosi rendelők előtt szólítják meg az embereket, kis tesztet töltetnek ki valamilyen egészségügyi témában, majd felkínálják a terméket, a bemutatót - írja a portál.

Ismeretes, hogy a kormány korábban szigorította a termékbemutató szabályait: sem hitelnyújtásra, sem árengedmények és ajándéksorsolások reklámjára nincs már lehetősége a szervezőcégeknek.

A korábban jellemzően ajándékígéretekkel és hitelfelvétel ösztönzésével manipuláló vállalkozások sok idős fogyasztót tévesztettek meg és bírtak rá a túlárazott termékek átgondolatlan megvételére. Nem volt ritka, hogy akár egész hátralévő életükre is eladósíthatták az időseket.

A klasszikus értelemben vett árubemutatókkal kapcsolatos bejelentések, panaszok száma  a szigorítás óta mintegy a felére csökkent - tájékoztatta a portált a fővárosi kormányhivatal V. Kerületi hivatalának fogyasztóvédelmi főosztálya.

Az utóbbi időben jellemzően "egészségnapként", "szűrővizsgálatként", "teljes körű egészségmegőrző programként", hirdetik az ilyen rendezvényeket, ahol jellemzően olyan, magasabb árkategóriába tartozó termékek bemutatására fókuszálnak, mint például a légtisztító berendezések, vízszűrő készülékek vagy infralámpák.