Szerinte egy kartellnek feltétele, hogy jövőbeni adatokon (pl. üzleti terveken) alapuljon, titkos legyen, és viszonylag kis számú szereplő hozza létre, a BankAdatra azonban egyik sem igaz - írja a portál.

Nagy Zoltán, aki 1998 és 2010 között állt a GVH élén, a Friderikusz című műsorban úgy vélte:

A kartell fogalma sok mindent lefed a leginkább árképzésben történő összejátszásra létrejövő "gonosz kartellektől" a skála másik végpontjáig, a szakmai szövetségen belül létrejövő "kényelmi kartellekig",legfeljebb ez utóbbihoz sorolná a BankAdat adatbázist is, amelyet 12 éven keresztül működtettek a Nemzetközi Bankárképző Központ és a Magyar Bankszövetség tagjai.

A BankAdat részben nyilvános, részben nem nyilvános számviteli és más mennyiségi adatokat tartalmazott jól strukturáltan és egységesen, jó elemzésekre adott lehetőséget, de csak múltbeli adatok voltak benne, és többek között a GVH is támaszkodott rájuk korábban.

A legnehezebb kérdés az, hogy módot adott-e kartellezésre az adatbázis. Nagy Zoltán szerint erre nem talált bizonyítékot a GVH.
A kartellgyanú fontos előfeltétele ugyanis, hogy jövőre vonatkozó adatokat (üzleti terveket) tartalmazzon, itt azonban múltbeli adatokról volt szó. Az adatbázis egyedi ügyféladatokat nem tartalmazott.

33 szereplő használta az adatbázist, holott kartellképzésre 5-6 szereplőnél több nem igazán alkalmas.

Kartellezni általában titokban szoktak, a BankAdatot azonban a PSZÁF és a nyilvánosság tudtával működtették. További részletek a Portfolio.hu-n olvashatók.