Elmarad a BKV zömében buszos szakszervezetei által csütörtökre időzített félnapos munkabeszüntetés - mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője a közlekedési vállalat vezetésével folytatott tárgyalás után az MTI tudósítása szerint. Biztatónak találták azt a kormányhatározatot, amelyben a BKV-nak juttatandó mintegy 40 milliárd forintról döntöttek. Már az idén 2-2,5 milliárd forinthoz juthat a BKV elsősorban a műszaki területen - mondta a szóvivő. Nemes Gábor hozzátette: hasonlóképp örülnek annak, hogy a szakszervezeteket bevonják például a kormányhatározatban említett elővárosi közlekedési vállalat részleteinek kidolgozásába. Ennek ellenére 2010-ig mindenképpen fenn kellene tartani a sztrájkhelyzetet, mert a kormányhatározat nem oldja meg a cég hosszú távú működési problémáit.

A vasútnál nem ennyire jó a helyzet, a távirati iroda tudósítása szerint korán reggel a Keleti pályaudvar központi kijelzőjén egyetlen járat sem szerepelt, az információnál nem tudtak induló vonatról, a Nyugati működik, de a járatok ritkák és bizonytalanok. A Keletiben nem volt utas. Az egyik központi vágánynál, az ütközőbak felett továbbra is ott feszül a kiírás: "Sztrájk! Nincs megállás!". A Nyugatiban három jegypénztár és az információ is nyitva tart, utast azonban nem látni előttük. A MÁV szerint bizonytalan a vasúti menetrend, útvonal-rövidülésekre és jelentős késésekre kell számítani. A MÁV-START 731 munkavállalója közül 244-en sztrájkoltak az éjszaka folyamán, 487-en dolgoztak. A MÁV Zrt. pályavasúti területén a forgalomirányítást végző 1658 vasutas közül csupán 95-en nem vették fel a munkát, így 1563-an dolgoztak - olvasható a tájékoztatásban.

A MÁV-START Zrt. honlapján az utazni készülők folyamatosan figyelemmel követhetik az aktuális vasúti közlekedés helyzetét. A www.mav-start.hu oldal sárga színnel kiemelt "Sztrájk percről-percre" rovatában rendszeresen frissítik a személyszállító vonatok indulására vagy kimaradására vonatkozó információkat - olvasható a közleményben.