A Székesfehérvári Törvényszék Cégbírósága április 9-én bejegyezte a Mészáros Építőipari Holding Zrt.-t, ötmillió forint alaptőkével, vagyonkezelési tevékenységgel - derül ki a Cégközlönyből. A társaság székhelye Felcsúton, a Fő utca 65. szám alatt van, amely több Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és családtagjai érdekeltségében lévő cégnek is otthont ad (például a mezőgazdasági Búzakalász 66 Kft.-nek és Talentis Agro Kft.-nek, az ásványgyártó Vivienvíz Kft.-nek és a szállodaüzemeltető Pollux Hotel Zrt.-nek és Mészáros Gasztro Kft.-nek), a vezérigazgatója pedig Halmi Tamás, aki több Mészáros-cégben volt, vagy jelenleg is vezető tisztségviselő, az Opus Global Nyrt. igazgatóságának is tagja.

A Mészáros Építőipari Holding Zrt. létrehozása beleillik abba a tranzakciósorozatba, amelyet februárban jelentett be az Opus Global a Budapesti Értéktőzsde honlapján, s amelynek eredményeként - június végéig - a társaság saját tőkéje az előzetes becslés szerint 75 milliárd forint fölé nőhet. Ennek része, hogy nem vagyoni hozzájárulás formájában az Opus tulajdonába kerül a Mészáros és Mészáros Ipari és Kereskedelmi Kft. 51 százalékos üzletrésze és az R-Kord Építőipari Kft. 51 százalékos üzletrésze.

A Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő, az építőiparban tevékenykedő Mészáros és Mészáros Kft., valamint a vasúti biztosító- és távközlő berendezések, felsővezeték építésével foglalkozó R-Kord Kft. új holdingvállalatba szervezi befektetéseit. A profiltisztítást követően a tranzakcióban érintett két társaság kizárólag építőipari, vasútépítési tevékenységeit tartja meg, illetve erősíti a jövőben. Az Opus Global a tőkeemelésben érintett társaságokban azok átszervezését követően szerez többségi tulajdont - olvasható a társaság korábbi közleményében.

Mészáros és Mészáros Kft.-cégek

Forrás: ceginfo.hu

A februári bejelentés szerint hat tranzakciót tervez az Opus igazgatósága (ezekről itt olvashat bővebben). A Mészáros-csoport nem tőzsdei termelő- és ipari vállalatai kerülnek piaci feltételekkel az Opus érdekeltségébe. "Az új vagyonelemekkel bővülő Opus olyan ipari holdingvállalattá alakul, amelynek a profilja jól tükrözi a magyar gazdaság húzóágazatait, ennek köszönhetően pedig a társaság a budapesti parkett meghatározó tőzsdei vállalatává fejlődhet" - írták.

R-Kord-cégek

Forrás: ceginfo.hu

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!