A nemzeti versenyhatóság tavaly októberben szabott ki rekordösszegű, 11,05 milliárd forintos bírságot a Nitrogénművek csoportra, amiért más piaci szereplőkkel együtt éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny korlátozására a hazai műtrágyapiacon. A résztvevők fele önként elismerte a kartellt, de Bige László cégcsoportja bíróságon támadta meg a döntést, egyúttal kérve a versenyhivatali határozat végrehajtásának felfüggesztését. Április 4-én utóbbit a Kúria lesöpörte, nem látták indokoltnak a jogvédelem iránti kérvényt, noha a társaság azzal érvelt, hogy a cégek működése ellehetetlenülne az óriásbírságtól.

Viszont a kérelem tartalmáról nem döntött még a legfelsőbb bírói testület: a Nitrogéművek tagadja, hogy más cégekkel együtt jogsértő módon meghatározták a viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait, és hogy a terméket mely vevőknek adhatják el. A cégcsoport emellett jelentős évi minimum-vásárlásmennyiséget, illetve kizárólagosságot írt elő.

A társaság pénteken közleményt adott ki a Kúria ítéletével kapcsolatban, jelezve a bírság teljes összegét (11,05 milliárd forintot) elkülönített a Nitrogénművek Zrt. egy belföldi bankszámlájára, melyről a bírság végrehajtható.

„Ugyanakkor a novemberben beadott azonnali kérelmünk óta olyan jelentős tények és körülmények merültek fel – orosz-ukrán háború, tovább növekvő energiaárak, ellátási lánc kockázatok – melyek előre nem voltak kiszámíthatóak és jövőbeli hatásuk is nehezen prognosztizálható, így egy új kérelem előterjesztésére törvényi lehetősége van a csoportnak, mellyel élni is fog” – írták a közleményben.

A cégcsoport szerint az önkéntes befizetés a jelenlegi gazdasági helyzetben olyan felelőtlen magatartás lenne, melyet nem tudnak felvállalni.

„A vállalat gazdasági teljesítőképességét összetetten kell vizsgálni és egy erősen szezonális iparágban, a jelenlegi bizonytalan energiapiaci környezetben nem lehet egyszerű pénzügyi beszámolók alapján felmérni a bírság befizetésének hátrányait. Ennek komplex bemutatására, a jelenleg ismert üzleti tényezőket is részletezve egy új azonnali jogvédelem iránti kérelmet nyújtunk be” – ismertették a részleteket.

Álláspontjuk szerint egy esetlegesen jogsértő GVH határozat miatt, aminek jogerős döntése akár 2-3 évig is elhúzódhat, nem lenne szabad korlátozni a Nitrogénművek Zrt. működését, aminek nemzetgazdaságilag jelentősen nagyobb hátránya lenne, mint a bírság beszedésének” – nyilatkozta Bige Zoltán, a társaság stratégiai igazgatója.

A Nitrogénművek Zrt. a közép-európai régió egyik vezető nitrogén alapú műtrágya gyártója és mezőgazdasági alapanyag forgalmazója, székhelye Pétfürdő. Magyarországon a Nitrogénművek képviseli a műtrágyatermelést, amely a forgalom és foglalkoztatás, de leginkább az élelmiszeripar tekintetében fontos ágazat az EU-ban. A Nitrogénművek Zrt. több mint 15 országban, több mint 700 nemzetközi munkavállalóval és 90 éves múlttal van jelen az iparágban.