A megkérdezett cégvezetők 85 százaléka véli úgy, hogy a következő 2 évben rosszabb lesz az ország gazdasági kilátása, mint az elmúlt két esztendőben. Alig 12 százalékuk optimista; ők jobb évekre számítanak a közeljövőben, míg 4 százalék szerint ugyanolyan időszak áll előttünk, mint most.

Nem meglepő, hogy a saját vállalkozásuk kapcsán sem túlzottan derűlátóak, ugyanakkor közel sem olyan mértékben, mint az ország esetében. Ugyanannyian ítélik meg kedvezőtlenebbnek a következő éveket (42 százalék), mint amennyien a mostanihoz hasonló évekre számítanak a jövőben is. Az „optimisták” aránya 16 százalék, ők a gazdasági környezet javulásra számítanak 2023-2024-ben.

Adócsökkenést szeretnének

Gazdasági válság esetén döntően négy különböző kormányzati beavatkozást igényelnének a cégek

  • adócsökkenést/adókedvezményt 42 százalék,
  • bértámogatást 20 százalék,
  • járuléktámogatást 15 százalék, illetve
  • a magas energiaárak miatt állami beavatkozásnak a megkérdezettek 16 százaléka örülne.

Érdekes módon a vállalatok nem igazán készülnek fel válságra; alig 38 százalék nyilatkozott úgy, hogy rendelkezik vészhelyzeti tervvel, 31 százalékuk mondta azt, hogy válság esetén a beruházásait elhalasztaná, 15 százalék pedig munkaerő racionalizálásával, azaz elbocsátásokkal „készülne fel”, 16 százalék egészen egyszerűen nem tenne semmit.

Nem élnek az adókedvezményekkel

A felmérés rákérdezett a korábban igénybe vett és az elvárt adókedvezményekre; a válaszok mindkét esetben vegyes képet mutatnak.

A cégek 31 százaléka nem élt semmilyen adókedvezménnyel az elmúlt években, alig 15 százalék-uk vett igénybe sporttámogatás kedvezményt, 8-8 százalékuk élt csökkentett munkaidős bértámogatással, illetve fejlesztési adókedvezménnyel. k+f adókedvezménnyel is csupán alig 7 százalék, ami jól jelzi, mennyire kevés vállalkozás van tisztában ezzel a lehetőséggel.

Nincsen egységes álláspont: nagyon eltérő válaszok születtek arra a kérdésre, hogy milyen adókedvezményeket látnának szívesen; alig 11 százalék mondta az áfa csökkenését, 13 százalék a járuléktámogatást, 13 százalék az iparűzési adó mérséklését, 32 százalék bárminek örülne. A többi válaszadó kamarai hozzájárulás, béreket terhelő adók, különadók csökkentését látná szívesen.

Problémákat okoz a háború

A Niveus Consulting Group kíváncsi volt arra, hogy a közelmúlt eseményei mekkora hatással vannak a magyar vállalkozásokra.

Árfolyam ingadozás: 58 százalék szerint kedvezőtlen hatása van a forint gyengülésének. Azon cégeknél, akiknél euróban keletkezik a bevétel, pozitív hatásról számoltak be (31 százalék), 12 százalékuk pedig azt nyilatkozta; semmilyen hatása nincsen a vállalkozásukra.

A bérek alakulása kapcsán ugyanannyian mondták azt, hogy az átlagos bérfejlesztésük alacsonyabb, mint az infláció (54 százalék), mint ahányuknál magasabb (42 százalék).

Infláció növekedés: a döntő többség (92 százalék) érzi a negatív hatást.

A jegybanki alapkamat emelése 58 százalékot érint negatívan, a vállalatok 35 százaléka nem tapasztal semmilyen hatást, 4 százalékuk szerint az még akár pozitívan is hathat a működésükre.

Orosz-ukrán háború: a szomszéd országban zajló konfliktus a vállalatok mintegy 80 százalékának okoz problémát, döntően beszerzési gondokat okozva, illetve a megemelkedett energiaárak miatti költségnövekedést említve.

A megkérdezettek 82 százaléka 250 fő alatti-, 15 százaléka 250-1000 közötti, a maradék 3 százaléka pedig 1000 főnél több alkalmazottal rendelkező vállalkozás.