A NAPI Gazdaság cikke

Annak ellenére, hogy a pénzintézetek személyi hitel-, illetve szabad felhasználású jelzáloghitel-termékeinek hirdetéseiben rendre lehet találkozni olyan részletekkel, amelyek arra biztatják a potenciális ügyfelet, hogy a kölcsön segítségével nyaraljon, a bankok általános tapasztalata szerint a hitelből megvalósított utazás ma még messze nem általános.

A teljes igazságot azonban sűrű homály fedi, hiszen a bankok általában nem kérdeznek rá, milyen célból történik a hitelfelvétel (épp ezért szabad felhasználású termék). Ahol feltesznek a felhasználásra vonatkozó kérdést – mint a Budapest Banknál –, ott sem jellemző az utazás megjelölése hitelcélként.

Akadnak persze kivételek. A legnagyobb kereskedelmi bank, az OTP álláspontja szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolják, hogy a lakossági ügyfelek jelentős része utazik hitelből. Ez a bank szerint alátámasztható azzal, hogy a május–júniusi kiugróan magas folyósított hitelek (a ballagások és a tavaszi lakásfelújítások) után a nyári hónapokban is erős marad a hitelfolyósítás, ami a feltételezések szerint főleg a nyaralásokkal magyarázható.

Hasonló tapasztalatokról adott számot az Erste Bank is: a személyi kölcsönök esetében a pénzintézetnél 2005-ben 61 százalékkal, 2006-ban pedig 55 százalékkal volt magasabb az igénylések aránya a nyári hónapokban, mint az év többi időszakában. Hasonló növekedés figyelhető meg a folyósított hitelállományt illetően is: 2005-ről 2006-ra a nyáron folyósított személyi hitelállomány 73 százalékkal emelkedett és a bank hasonló növekedésre számít az idén is. Ugyanakkor hozzáteszik: nem egyértelmű, hogy a megnövekedett kereslet csakis az utazási kedvnek szól-e, hiszen az elmúlt két nyáron éppen futott a bank hirdetése a nyári időszakban.

Az „ellentábort” erősíti viszont a K&H, ahol az éven belüli szezonalitási adatok inkább azt mutatják, hogy a tavaszi hónapokban fokozott a kereslet ezen hitelek iránt, ami inkább lakásfelújítás célzatú. A CIB tapasztalatai szerint az ingatlanfedezetes hiteleknél egyáltalán nem jellemző hitelfelvételi cél az utazás, de a személyi kölcsönök esetében sem gyakori. A Budapest Bank mindehhez utazási irodás partnerei véleményével is alátámasztja: az utaztatók szerint sem túl gyakori, hogy valaki hitelből fedezné utazásának a költségeit.