A devizahiteles elszámolás folyamatosan ismétlődő negatív hatását (alacsonyabb nettó kamatbevétel és volumen) az emelkedő bevételek - elsősorban a nagyvállalati és a kkv-üzletágban -, a csökkenő hitelkockázati költségek és a szigorú költséggazdálkodás ellensúlyozták - jelentette be Hendrik Scheerlinck vezérigazgató.

A K&H az első negyedévben 46 milliárd forint új hitelt nyújtott, ennek háromnegyedét a kkv- és  nagyvállalati szektorban. A bank hitelpiaci súlya egy év alatt 8,7 százalékról 9,6 százalékra nőtt. A bank az nhp2-ben továbbra is igen aktív: már 133 milliárd forint kihelyezésnél tart, ez 20,2 százalékos piaci súlyt jelent. Emellett az nhp2 és az nhp+ keretében további 33 milliárd forint hitel van tárgyalási szakaszban.

A K&H piaci részesedése (március 31-én, százalék))

20132014
Lakossági szegmens
hitelállomány8,89,1
jelzáloghitelek11,214,0
megtakarítások10,911,2
befektetési alapok16,516,2
tőke-és hozamvédett alapok44,037,3
betétek7,07,5
Vállalati szegmens
hitelek8,510,0
betétek11,711,6
Forrás: cégközlés

A bank tőkemegfelelési mutatója továbbra is szilárd: a tavalyi 14,5 százalék után idén 14,2 százalék, a hitel/betét mutató pedig a múlt évi 60,2 százalék után 58,6 százalék lett.

A bankadó nélkül számolt költség/bevétel mutató ugyan 56,2 százalékra nőtt, a tavalyi 54,4 százalékról, ám ezt rontotta még az elszámolás hatása - és az a szint a magyar bankszektorban jónak számít - mondta Gombás Attila, a pénzügyi divízió vezetője.

A lakossági hitelportfóliónál egyelőre alig látszik javulás: a nem-teljesítő hitelek aránya jelenleg 26,9 százalék, a múlt évi 28,1 százalék után. Még egy-két negyedév kell a forintosítás a portfólió minőségére gyakorolt hatásainak számbavételéhez - fogalmazott a szakember. Szavai szerint évi 9 milliárd forintot kell a banknak kompenzálnia hosszú távon, az elszámolás után beálló új viszonyok miatt.

Az utóbbi két évben mi nemcsak beszéltünk a hitelezésről, hanem hiteleztünk is - mondta egy kérdésre válaszul Scheerlinck. Véleménye szerint amiatt lassult le az nhp, mert a cégek egy része az első szakaszra előre hozta a hiteligényeit. Emellett sok cég az uniós támogatásokra vár a saját hitelfelvételéhez.

A bankvezér úgy becsüli, hogy az elszámolást és forintosítást követő kiváltási versenyben az ügyfelek 20 százaléka mozdul csak meg, a többiek várhatóan maradnak a jelenlegi bankjuknál. A bankot váltók 15-20 százalékát szeretnénk megnyerni magunknak.

Hitelezünk és figyelünk

Elkötelezettek vagyunk a magyarországi hitelezés iránt, a számaink önmagukért beszélnek, erős a hitelezési pozíciónk - fogalmazott Scheerlinck a Napi.hu felvetésére, miszerint terveznek-e - az Erste Bankhoz hasonló módon - demonstratív vállalást tenni a hitelezés növelésére.

Egy új jelzálogbank alapításáról: vizsgáljuk a helyzetet, többek közt a 2016. szeptemberétől várható szabályok miatt. - a következő hónapokban döntünk az ügyben - mondta lapunk kérdésre a K&H első embere.