A Magyar Államkincstár (MÁK) nettó egymilliárd forintért szerződött a kincstári értékpapír kereskedési rendszer modernizációjára, a fejlesztések elvégzésére a Dorsum Informatikai Zrt.-vel. A cég a munkát ismét előzetes közzététel nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljáráson kapta meg, mivel a kizárólagos jogok védelmére, illetve a szellemitulajdon-jogra hivatkozva csak ezzel a fejlesztővel tárgyalt a MÁK - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED).

Hasonlóan jártak el a MÁK pénzügyi kereskedési és számlavezetési rendszerének rendszerkövetési és üzemeltetési támogatására, felhasználói licencek beszerzésére szóló közbeszerzésnél is, újabb megbízást adtak a Dorsumnak, nettó 464 millió forintért. Mindkét szerződést szeptember elején aláírta az államkincstár az informatikai vállalkozással.

Tavaly "csak" 500 millió forintért szerződött a MÁK a kincstári értékpapíros kereskedési rendszer fejlesztésére a Dorsummal, míg három évvel korábban 489 millió forintért. A cég hosszú évek óta versenytárs nélkül kapja a megbízásokat, mivel ez a társaság fejlesztette ki a MÁK-nál állampapír-forgalmazásra, számlavezetésre és valutaforgalmazásra használt Clavis rendszert.

A pénzügyi kereskedési és számlavezetési rendszer rendszerkövetési és üzemeltetési támogatására 2015-ben még "csak" 348 millió forintért állapodtak meg a Dorsummal.

E nagyobb munkák mellett még kisebb fejlesztéseket is végzett a Dorsum az elmúlt években a MÁK-nak, százmilliós nagyságrendben - derül ki a közbeszerzési tájékoztatókból.

A szoftverfejlesztő társaság Clavis pénzügyi rendszereit az államkincstár mellett magyarországi nagybankok, alapkezelők és brókercégek is használják. A Céginfo.hu adatai szerint a vállalat több mint 200 dolgozót foglalkoztat, 2015-ben 2,7 milliárd, 2016-ban 2,9 milliárd forint nettó árbevételt ért el, és mintegy félmilliárd-félmilliárd forint adózott eredménnyel zárt. Az eredményt a vállalat hat magyar magánszemély tulajdonosa az üzleti évek végén ki is vette osztalékként.