Nincs vendég, nincs emberem, akivel kinyissak, a teljes személyzetet el kellett küldenem, az egyik kertészetben dolgozik, a másik ipari alpinista. Nem tudjuk, kinek nyissunk, kinek állítsunk össze étlapot, az illetőt, aki bejön, mivel etessük meg, mire lesz igény, milyen lesz az idő, mennyi pénz lesz az emberek zsebében. Ráadásul mindenki egyszerre akar árut beszerezni, így a megszokottnál jóval drágább most minden - mondta Sebők Manna, a budapesti Zona Étterem és a Szabadság Bisztró ügyvezetője a portálnak.

Nem volt ilyen nehéz helyzetben a DiVino márka tulajdonosa. Bánki Sándor ma kinyitotta a Bazilika melletti borbárját, de csütörtökön már jelezni kényszerült a közönségének, hogy ebben a kirendeltségben telt házuk van. A törzsgárda, ahogy ő fogalmaz, nagyon hamar előkerült.

Az időjárás ma kedvezett a teraszoknak, így az étteremként és szállodaként is üzemelő Rosinante Fogadónak is a Budapest környéki Szigetmonostoron. Itt szintén kitették hétvégére a megtelt táblát. Az árakkal nem nagyon akarnak elszállni, de tudják, emelésre szükség lesz, mert a bekerülési költség, az alapanyag ára megugrott. A húsért és zöldségért 20-30 százalékkal fizetnek többet, míg korábban maximum 10 százalékos növekedést kellett csupán elszenvednie évente a piacnak, ráadásul komoly hitelállományt görgetnek maguk előtt - mondta a tulajdonos, Szikora Eszter.