II. Erzsébet királynő férje életének századik évében, múlt pénteken hunyt el a windsori kastélyban. Fülöp hercegtől szombaton vesznek végső búcsút ugyancsak Windsorban, a brit királyi család legősibb és legnagyobb rezidenciáján - írja az MTI londoni tudósítója.

Az edinburghi herceg búcsúztatási ceremóniájának Forth Bridge kódnév alatt előre kidolgozott részletes tervezete eredetileg 800 meghívott vendéggel számolt. Az udvar csütörtök este tette közzé a búcsúszertartás módosított menetrendjét, amelynek fő eleme, hogy a szombati búcsúszertartáson csak a királyi család harminc tagja lesz jelen.

A brit kormány jelenleg érvényes előírásai legfeljebb ennyi vendég jelenlétét teszik lehetővé a temetési szertartásokon.

Fülöp is így akarta

Az átalakított menetrend egyrészt a járványügyi előírásokat veszi figyelembe, de tükrözi Fülöp herceg kívánságait is - mondta a tervet ismertetve a Buckingham-palota szóvivője. Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként teljes körű állami temetés járt volna, de ő maga is többször egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben.

Az új menetrend alapján a herceg koporsóját egy átalakított régi zöld Land Rover szállítja majd a kastélytól nem messze lévő Szent György-kápolnához. Ennek az átalakított járműnek a tervezésében az edinburghi herceg személyesen is részt vett, és már évekkel ezelőtt kifejezte azt a kívánságát, hogy ezen az autón szeretné megtenni utolsó útját.

A családtagok kísérik utolsó útjára

A Land Rovert Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő négy gyermeke, Károly trónörökös, András yorki herceg, Anna hercegnő és Eduárd, Wessex grófja, valamint az unokák közül Vilmos herceg - az Egyesült Királyság majdani uralkodója - és öccse, Harry herceg kíséri gyalogosan a kápolnához. A kápolnában összegyűlő családtagok maszkot viselnek majd és eleget tesznek az egymás közötti távolságtartásra vonatkozó előírásoknak.

A királynő - aki a jövő héten tölti be 95. életévét - egyik udvarhölgye kíséretében a királyi család hivatalos autójával, egy Bentley-vel érkezik a szertartás helyszínére és a kápolnában egyedül, a többi családtagtól távol foglal helyet.

A szombat délutáni szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága vezeti.

Fülöpöt - ugyancsak saját kívánságának megfelelően - a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra. Itt nyugszik mások mellett Viktória királynő, II. Erzsébet királynő 1901-ben elhunyt üknagymamája és Albert herceg, Viktória férje is - írta az MTI.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport