Vizsgálja az ügyészség Bács István érdi fideszes politikus 71 millió forintos tagi kölcsönének ügyét? - címmel Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselője írásbeli kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez. A kérdést az Átlátszó oknyomozó portál egyik cikke alapján fogalmazta meg a DK-s képviselő.

Az Átlátszó cikke szerint büdös kommunistának nevezte a portál munkatársát Bács István érdi fideszes önkormányzati képviselő, volt alpolgármester, amikor az újságíró a politikus cégének nyújtott 71 millió forintos tagi kölcsönről érdeklődött. A kölcsön forrása ugyanis nem látható az érdi képviselő 2019-es és 2020-as vagyonnyilatkozataiban. Bács a kérdésre nem válaszolt, pert helyezett kilátásba az újságírónak, ha ír a cégéről.

„A fideszes politikus nem sokkal a választási vereség után, 2019. november elején alapította meg Aequivalentia nevű egyszemélyes kft.-jét. A csonka üzleti évről leadott 2019-es beszámoló szerint 3,5 millió forint nettó árbevétel mellett 3 millió forint adózott nyereséget ért el a cég. A politikus az év hátralévő időszakában nyújtott 38 millió forintos tagi kölcsönt a kft.-nek, amelynek épületépítési projekt szervezése a bejegyzett főtevékenysége. 2020-ban a nettó árbevétel már 12 millió forintra rúgott, az adózott eredmény azonban 600 ezer forintra csökkent. A tárgyi eszközök értéke 75 millió forintra emelkedett, és ebben az évben a Bács által a cégének adott kölcsön összege is 71,5 millió forintra emelkedett az éves beszámoló kiegészítő melléklete szerint. A politikus egyik évben sem vett ki osztalékot az Aequivalentiából" - írta április végén megjelent cikkében az Átlátszó, amely a kölcsönök forrását nem találta meg Bács István 2019-es és 2020-as évről leadott nyilvános vagyonnyilatkozataiban.

A cikk alapján tette fel a kérdését Vadai Ágnes Polt Péternek, hogy az ügyészség vizsgálja-e Bács István 71 millió forintos tagi kölcsönének ügyét. A kérdést a legfőbb ügyész feljelentésként értékelte és azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította, amely azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi bűnügyi igazgatóságoz tette át. A nyomozó hatóság a feljelentés tárgyában, költségvetési csalás bűntette vonatkozásában feljelentés-kiegészítést rendelt el, amelynek határideje június 11. jár le – írta válaszában Polt Péter.