Külföld helyett a magyar tájakról álmodozik az Y és a Z generáció többsége, ha a nyugdíjas éveikről van szó - derült ki az OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készült, reprezentatív Pulzus-kutatásból.

Eszerint az 1997 után született korosztály többsége itthon töltené el az idősebb éveit. Ugyanakkor a generáció negyede számára vonzó a külföldi nyugdíjas évek képe is. Az idősebb (1980-1996 között született) Y generáció ennél kevésbé kalandvágyó, mindössze 12 százalékuk szeretne inkább külföldön élni. A Z generáció 64 százaléka kifejezetten Magyarországon szeretné az időskori éveit eltölteni, míg az Y generáció tagjainál ez arány már 80 százalék.

Az ismerős magyar környezethez való ragaszkodást a család közelségének fontossága is magyarázhatja. Ezt az is alátámasztja, hogy a kutatásban arra a kérdésre, hogy Milyen nyugdíjas szeretnél lenni?, a megkérdezettek több mint fele azt a választ adta, hogy "olyan, aki a családjának, az unokáinak szenteli az idejének nagy részét".

Az egyre kitolódó nyugdíjkorhatár és a tíz éve változatlan nyugdíjminimum veszélyeztetheti az anyagi gondoktól és munkától mentes időskori éveket. Az időben megkezdett nyugdíjcélú megtakarítás segítségével kis lépésekkel is megalapozható a többség számára vágyott idilli öregkor - mondta Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője. Az utóbbi időben egyre nő a fiatal belépők aránya a pénztárnál, azonban még mindig van hova fejlődni.

A kutatás szerint a vidék békés csendjére vágynának a magyarok nyugdíjas korukban. A nagyvárosok zajától távoli magyar vidék lenne a megfelelő lakhely mind az 1997 után, mind pedig a 1980-1996 között született korosztály számára. A magyarországi nyugdíjaskorra vágyó fiatalok mintegy kétharmada inkább vidéken szeretné élvezni időskori éveit.

Hol képzeli el az ideális nyugdíjas életet? (megoszlás, %)
VálaszZ generációY generáció
Inkább itthon, városban2227
Inkább itthon, vidéken4253
Inkább külföldön2512
Nem tudja/nem válaszolt119
Forrás: OTP Nyugdíjpénztár