A friss Magyar Közlöny szerint módosul az MNB technikai kamatláb maximális mértékéről szóló rendelete. A változás az úgynevezett technikai kamatlábakat érinti majd.

Az élet- és betegségbiztosítási (egészségbiztosítási) termékek díjkalkulációjánál és a számviteli biztosítástechnikai tartaléknak minősülő életbiztosítási díjtartalék és betegségbiztosítási díjtartalék, továbbá a balesetbiztosítási járadéktartalék számításánál alkalmazható technikai kamatláb maximális mértéke a forintban fennálló kötelezettségek esetében 2020. december 31-ig évi 2,3 százalék, 2021. január 1-jétől évi 1,8 százalék lehet.

Az euróban fennálló kötelezettségek esetében 2020. december 31-ig évi 1,1 százalékos, 2021. január 1-től évi 0,6 százalékos maximális technikai kamatlábbal számolhatnak a biztosítók. Ha a szerződésekhez - például egy nyugdíjbiztosításnál - járadékszolgáltatás is kapcsolódik, akkor is az alacsonyabb kamatlábbal lehet csak számolni, ha a járadék technikai kamatlábának rögzítésére 2020. december 31. után kerül sor.

A technikai kamatláb az a kamat, amelyet a hagyományos életbiztosításoknál a biztosítók minimálisan garantálhatnak az ügyfélnek. Ha ennél magasabb hozamot sikerült elérniük, akkor azt megoszthatják az ügyféllel, vagyis ennél kaphat többet is a kliens. Az MNB azonban rendszeresen rögzíti, mi az a maximális szint, amit a biztosítók ígérhetnek az ügyfélnek minimális hozamként.

A technikai kamat ugyanakkor leginkább nem a megtakarítási oldal miatt fontos az ügyfeleknek. A kamatcsökkenés ugyanis számottevően drágíthatja a szolgáltatást.