Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Union Biztosító számításai szerint egy nettó 300 ezer forintos átlagkeresetű, most 50 éves munkavállaló várható nyugdíja 200 ezer forint lesz, de egy hasonló jövedelmű 40 éves már csak 150 ezer forintra számíthat.

Náluk is rosszabb helyzetben van a több százezer katás vállalkozó, hiszen ezek többsége 40 év munka után várhatóan csak mindössze 41 ezer forint nyugdíjat kap majd.

Így érdemes saját magunknak is takarékoskodnunk a nyugdíjas éveinkre - derül ki az Union Biztosító írásából.

Eszerint a nyugdíjbiztosításoknak többféle előnye is van:

  1. A befizetések 20 százalékát adójóváírás formájában vissza lehet igényelni az éves személyi jövedelemadóból (szja). Az állami támogatás maximuma 130 ezer forint lehet évente, így ha valaki 40 évesen elkezd spórolni, az a nyugdíjig már csak az adó-visszatérítéssel is több millió forinthoz juthat.
  2.  Azok számára is van megoldás lehet, akiknek nincs szja-köteles jövedelmük - például mert a több százezer hazai katás vállalkozó közé tartoznak, vagy a külföldön dolgozók táborát gyarapítják. A nyugdíjbiztosítások esetében ugyanis a biztosított (aki majd a nyugdíjat kapja) és a szerződő (azaz a díjat fizető) személye eltérhet egymástól, így nem kell lemondaniuk az akár 130 ezer forintos összegről.
  3.  Ha például egy 40 éves férfi a nyugdíjazásáig havi 25 ezer (azaz összesen 7,5 millió) forintot félretesz, akkor az adó-visszatérítéssel és a befektetései 4 százalékos átlagos hozamával együtt 12 millió forintot gyűjthet össze. Ha valaki pedig már 30 évesen elkezd spórolni idősebb korára és havi 10 ezer forintot befizet egy nyugdíjbiztosításba, akkor az állami támogatással és a hozamokkal együtt 7 milliót gyűjthet össze, mire visszavonul.
  4.  Sokan bizonytalanok abban, hogy éveken keresztül félre tudnak-e tenni egy fix összeget minden hónapban. Több megoldás is van ebben az esetben. Például nem muszáj rendszeres díjas nyugdíjbiztosítást kötni, dönthet akár egy egyszeri díjas konstrukció mellett is. Vagy kezdhet alacsonyabb összeggel, például havi tízezer forinttal is, amelyet később megemelhet vagy eseti díjjal is kiegészíthet.
  5. Két fontos határidőre kell figyelni: akinek még nincs nyugdíjbiztosítása, az december 31-ig kötheti meg a szerződést, és fizethet be arra egy tetszőleges összeget. Az adóvisszatérítés pedig nem jár automatikusan, hanem az szja-bevallásban kell majd igényelni a pénzt, következő év május 20-ig.
  6. Aki nyugdíjbiztosítást köt, két típus közül választhat: Az úgynevezett klasszikus nyugdíjbiztosítás egy minimumhozamot garantál a megtakarításra. A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítások pedig nem garantálják a hozamot, ám a magasabb hozamot termelhettek.
  7.  A kockázat és a hozam mellett a költségekre is érdemes figyelni, mert az egyes termékek költségei nagyon eltérők lehetnek, így évek alatt szintén akár milliós különbségek adódhatnak. Ezért az MNB honlapján elérhető teljes költségmutatók (tkm) segítségével mindenképpen célszerű összehasonlítani az egyes nyugdíjbiztosítások éves átlagköltségét - írta az Union biztosító.