Július elsejétől változtak a nyugdíjszabályok, többek között módosultak a nyugdíj alapját képező életpálya átlagkereset számításának feltételei is. A nyugdíjjal kapcsolatban sokaknak vannak kérdéseik, és sokan halogatják a fontos döntések meghozatalát, így a nyugdíjcélú előtakarékosság elkezdését is.

„Az MNB adatai szerint például a nyugdíjbiztosítások esetében a szerződések száma 10 százalékkal, a díjbevétel pedig 11,2 százalékkal nőtt az első negyedévben. Ez arra utal, hogy alapvetően nő a nyugdíjas évekre tudatosabban készülő emberek aránya. A hozamokon felül évente maximum 130 ezer forintos állami támogatással, adójóváírással elérhető nyugdíjbiztosítási konstrukciók ugyanis jó megoldást jelentenek az öngondoskodásra” – mondta Polányi Zoltán, a CIG Pannónia vezérigazgatója.

Hozzátette: A CIG Pannóniánál a nyugdíjbiztosításos ügyfelek átlagéletkora 48 év, a 46-55 évesek között a legnépszerűbb a nyugdíjbiztosítás. A szerződők átlagos belépési kora pedig 44 év. A CIG-es nyugdíjbiztosításoknál az átlagos havi díj valamivel több mint 20 ezer forint és a rendszeres díjas konstrukciók vannak fölényben.

Indul a kérdezz-felelek

A CIG Pannónia Farkas András nyugdíjszakértővel, a NyugdíjGuru News alapítójával együttműködve szeretne segíteni eligazodni a nyugdíj világában, ezért interaktív online nyugdíjfórumot, és egy Nyugdíjakadémia névre keresztelt edukációs videósorozatot is indít. A szakember igény szerint, havonta tart majd online tanácsadást a CIG Pannónia regisztrált ügyfelei számára. A társaság bízik abban, hogy az együttműködés eredményeként az érintettek tisztább képet kapnak az öngondoskodás szükségességéről.

„A NyugdíjGuru News alapítójaként abban szeretnék segíteni a CIG Pannónia ügyfeleinek, hogy tudatos és megfontolt döntéseket tudjanak hozni a saját és szeretteik jövője érdekében” – mondta Farkas András.

Az ügyfelek számára elérhető online tanácsadásokon a szakértő többek között olyan kérdéseket érint majd mint, hogy mikor érdemes azonnal igénybe venni a nők kedvezményes nyugdíját, mikor célszerűbb a kedvezményes nyugdíj igénylését későbbre halasztani, vagy hogyan lehet akár jelentős mértékben is növelni a nyugdíj összegét annak megállapítása előtt. Számtalan egyéb kérdés mellett azt is érinti majd, hogy milyen jogok illetik meg védett korban a munkavállalót.

Polányi Zoltán elmondta: „Bízunk benne, hogy ezzel az együttműködéssel is hozzájárulunk a lakosság pénzügyi edukációjához és ösztönözni tudjuk az embereket arra, hogy minél előbb kezdjenek el gondolkodni a nyugdíjas éveikről, és felkészülten, nagyobb anyagi biztonságban vágjanak neki ennek az időszaknak. Minél hamarabb kezd el ugyanis valaki takarékoskodni a nyugdíjas évekre, annál kisebb havonta félretett összegből tudja biztosítani a kívánt életszínvonalat idősebb korára.”