Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A számlavezetés számos banknál olcsóbb lehet például diákként, és nem ritka, hogy minimális jóváírást várnak el a kedvezményekért cserébe, amit nem biztos, hogy teljesíteni tud egy átlag alatti nyugdíjból élő ügyfél. A bankok tehetnének azért, hogy ha vannak nyugdíjas csomagjaik, akkor azt jobban megismerhessék az idősek. Ebben a szövetség is partner lenne.

A friss nyugdíjasok miatt a közlejövő mintegy 700 ezer Ratkó-korszakos nyugdíjasa körében biztosan el fog tolódni az arány a bankszámlák felé, vagyis még nagyobb piacról lesz szó - jegyezte meg a portálnak Némethné.

Nehézséget okozhat viszont, hogy vannak idősek, akiknek nehézséget okozhat a PIN-kód megjegyzése, másoknak probléma lehet eljutni bankautomatához, bankfiókhoz, előfordulhat, hogy mást kell megkérniük a pénzfelvételre, ami megkérdőjelezi a biztonságot. Az idősek jelentős része él kistelepüléseken, ahol nem feltétlenül van ATM vagy kártyás vásárlási lehetőség.

Nem mindenhol van nyugdíjas csomag

A 24.hu körkérdésére válaszoló bankok közül öt jelezte, hogy náluk nincs kifejezetten nyugdíjas csomag. A Raiffeisennél a nyugdíj nagyságától függően a Díjnullázó Plusz vagy az Aktivitás számlacsomagot ajánlják, a CIB-nél pedig az Eco bankszámlát, díjmentes számlavezetéssel. Mindhárom csomagnál van minimális jóváírási, illetve forgalmi minimum a nullaforintos havidíjhoz.

A K&H-nál 2015-ig volt nyugdíjas számlacsomag, azóta nincs. A bank a Minimum plusz számlacsomagot ajánlja, aminek havi csomagdíját nullázhatja, akinek legalább minimálbérnyi havi jóváírás érkezik rá és van a banknál minimum 500 ezer forint megtakarítása. A csomag havi díját (666 forint) felezni tudja, aki a két feltétel közül legalább az egyiket teljesíti. A csomagot használó ügyfelek jellemzően egyszer vesznek fel készpénzt, egyszer utalnak át és egy csoportos beszedésük van.

Az OTP Bank azt hangsúlyozta, hogy náluk a moduláris számlacsomagnak köszönhetően akár több mint 250 verzió közül választhatnak az ügyfelek, online vagy az ügyintézők segítségével a saját igényeinek megfelelő szolgáltatást, számlát, bankkártyát. A fióki ügyintézést kedvelő ügyfelek számára a Klasszikus számlacsomagot, az online ügyintézést kedvelőknek pedig a Smart vagy az Aktív számlacsomagot ajánlják. Náluk csak a középső csomagnál lehetséges nullás havidíj, viszont nincs minimális jóváírási kritérium, azonban meghatározott feltételek mellett kedvezményes számlavezetési díjat lehet elérni.

A Budapest Bank sem gondolja, hogy egy nyugdíjba vonulónak gyökeresen eltérő igényei lennének az aktív ügyfélhez képest. Nem is ajánlottak nyugdíjas csomagot.

A Sberbank nyugdíjasoknak a Fair számlacsomagot ajánlja. Lehet nulla a havidíj, igaz, csak megfelelő jóváírás, illetve tranzakciószám mellett.

Az UniCredit közölte, minden korosztálynál a pénzügyi igényeknek, tranzakciós szokásoknak leginkább megfelelő számlacsomagra tesz javaslatot. Akik hozzájuk utaltatják a nyugdíjat, és az eléri a 75 ezer forintot, azoknak a Bónusz számlacsomagot ajánlják, mert vele csökkenthető a havi zárlati díj és kedvezőek a tranzakciós díjak. A nem tranzaktáló érdeklődők számára a Privát Plusz számla lehet megfelelő választás, míg a magas nyugdíjjal és megtakarítással rendelkezők ugyancsak a Bónusz számla használatával találhatják meg szerintük a számításaikat. Nullás havidíj csak a Bónusznál lehet.

Az MKB nyugdíjas ügyfeleknek a Praktika Fix szolgáltatáscsomagot kínálja, mert az ügyfélkör által használt alapvető pénzügyi szolgáltatásokat, így a forint bankszámlavezetést és betétikártya-használatot, valamint havi 2 darab forintátutalást (eseti elektronikus, csoportos, állandó) és elektronikus csatornahasználatot kedvező, fix havi díjért, díjmentesen vagy kedvezménnyel biztosítja. Nullás havidíj nincs, sem jóváírási kritériumot nem láttak.

A 24.hu szerint az MKB és az Erste is ugyanolyan nevű csomagot ajánl a 24/26 év alattiaknak, mint a nyugdíjasoknak, de az Ersténél a fiataloknak lehet nulla is a havidíjuk.

Az Erste nyugdíjas ügyfeleinek az EgySzámla díjcsomagot ajánlja, a konstrukció - az előírt feltételek mellett - számos díjkedvezményt nyújthat. Legalább havi 60 ezer forintos jóváírás mellett lehet 209 forint a havidíj. Tapasztalataik szerint a napi pénzügyek intézésénél a digitális csatornák igénybevétele kevésbé az ügyfél korán múlik, sokkal inkább szakmája, korábbi vagy jelenlegi munkahelye és az ezzel kapcsolatos megszokott közege a meghatározó.

A banki ajánlatok részleteiről a 24.hu-n tájékozódhat.